Izložba ZG POTRES. HALO 193 u Muzeju grada Zagreba

Izložba ZG POTRES. HALO 193 u Muzeju grada Zagreba

(Foto: MGZ)

Muzej grada Zagreba u četvrtak, 27. listopada, u 19 sati otvara veliku izložbu ZG potres. Halo 193. Izložba je pripremljena u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom grada Zagreba.

Izložba će biti realizirana dvije godine nakon potresa koji su se 2020. dogodili u Zagrebu i na Banovini.

»Ta dva potresa nanijeli su neprocjenjive štete gradu i njegovim stanovnicima. Dokumentirani zagrebački potres 1880. godine te njegovo prvo izvješće o stradalim zgradama i poginulim osobama gotovo je identično potresu 2020. godine. Zgrade koje su stradale 1880. stradale su i 2020. godine. Usporedba ta dva potresa dala bi nam podatke koji su važni za daljnje shvaćanje i prihvaćanje da živimo u seizmološki aktivnom području i da postoji mogućnost ponovnog potresa«, navodi se u najavi izložbe.

JVP grada Zagreba izložbu će obogatiti video materijalom, fotografijama iz prve (amaterske) ruke i snimkama bespilotnih letjelica. Moći će se razgledati osobni i javni predmeti sa zgrada te odjeća i obuća. Izložba je upotpunjena svjedočanstvima, pozivima vatrogascima i podacima kao što su 3D prikaz stradanja Zagreba.

Radionice za sve dobne skupine

»Jedan od ciljeva ovog izložbenog projekta jest našim sugrađanima predočiti što više podataka i stručnih obrazloženja, kao i materijala vezanih uz potrese 1880. i 2020. godine, kako bi građani i nadležne institucije bile u pripravnosti«, navodi se dalje u objavi.

Osim video i audio materijala i fotografija, organizirat će se i radionice u suradnji s vatrogascima za sve dobne skupine posjetitelja.

Program je namijenjen svim dobnim skupinama i kategorijama posjetitelja.

»Izložba će biti multimedijalna i interaktivna. Pokušat ćemo od naših posjetitelja dobiti dojmove vezane za potres u Zagrebu i njegove posljedice. Ti dojmovi bit će nam temelj za daljnje projekte, jer izložba je samo početak jedne velike priče o educiranju građana Zagreba i cijele Hrvatske o potresu kao prirodnoj pojavi te kako se nositi s njom«, navode u Muzeju.

Izložba će biti otvorena do 30. ožujka 2023. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni