Izložba Zeleni prsten Zagrebačke županije

Izložba Zeleni prsten Zagrebačke županije

Fotografije se mogu razgledati, na odjelu za odrasle, gradske knjižnice Samobor do 20. veljače 2014. godine

Povodom svjetskog dana močvarnih staništa, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji sa gradskom knjižnicom Samobor i foto klubom „Klik“ postavila je  izložbu  fotografija pod nazivom „Zeleni prsten Zagrebačke županije“.Izložba prikazuje sakrivene ljepote Posebnih ornitoloških rezervata „Sava- Strmec“ i „Sava-Zaprešić“ te šireg područja rijeke Save.

Fotografije se mogu razgledati, na odjelu za odrasle, gradske knjižnice Samobor do 20. veljače 2014. godine.

Močvare su staništa velike bioraznolikosti na kojima se po značaju posebno izdvajaju ptice. Ptice močvarice koriste močvarna staništa kao prostor za hranjenje, gniježđenje ili odmaranje što ih čini ovisnima o ovim vlažnim područjima. Na našim močvarama se gnijezdi, zimuje ili odmara u seobi velik broj ptičjih vrsta. Osim ptica, močvare nastanjuje niz sisavaca, gmazova, vodozemaca, riba te beskralješnjaka koji tu pronalaze uvjete potrebne za život. Na močvarnim područjima raste i jedinstvena flora kojoj je velika količina vode osnovni preduvjet za preživljavanje. Osim u bioraznolikosti vrijednost močvara je i u regulaciji okoliša budući da močvare predstavljaju rezervoare vode za šire područje, održavaju stabilnosti podzemnih voda, sprječavaju i kontroliraju količine vode u rijekama (time sprječavaju poplave), zadržavaju sediment i provode prirodno pročišćavanje voda.

2. veljače je Svjetski dan vlažnih staništa. Na taj je dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa. Ovogodišnji dan vlažnih staništa obilježava se uz slogan“Močvare i poljoprivreda – partneri za razvoj“.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, ove godine, osim izložbe fotografija organizirala je i promatranje ptica u posebnom ornitološkom rezervatu Crna mlaka kao i ciklus edukativnih predavanja o pticama u suradnji sa osnovnim i srednjim školama.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni