Izložba “Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991.”

Izložba “Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991.”

(Foto: Muzej grada Zagreba)

U ponedjeljak, 10. listopada u 19 sati, u Kulturnom centru Travno – Galerija Atomsko sklonište (ul. Božidara Magovca 17) otvara se gostujuća izložba Muzeja grada Zagreba Vojarna „Maršal Tito“ u Zagrebu 1991.

Ovom izložbom obilježena je 30. godišnjica ratne 1991., presudne godine u stvaranju suvremenog hrvatskog društva. Izložba je od prosinca 2021. do kraja svibnja ove godine bila postavljena u Memorijalnom centru raketiranja Zagreba 1991. / 1995. (Petrićeva 4). Sastoji se od četiri tematske cjeline. Unutar njih se, fotografijama iz fundusa Muzeja grada Zagreba i fotografijama Vjesnika koje se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu, prati razvoj odnosa između vojarne „Maršal Tito“ i građana Zagreba.

Skloništa u novozagrebačkim naseljima nedugo nakon izgradnje ispunila su svoju svrhu. Relativnu sigurnost u njima su našli brojni građani tijekom ratnih djelovanja 1991. godine. Bijeg u skloništa i boravak u hladnim betonskim podzemnim prostorima postali su preko noći svakodnevica brojnih Zagrepčana.

Dugo nedostupno javnosti, atomsko sklonište uz Mamuticu u Travnom, otvara svoja vrata gostujućoj izložbi Vojarna ‘Maršal Tito’ u Zagrebu 1991. i njenim posjetiteljima. Oni će imati priliku na autentičnoj lokaciji pogledati fotografije i saznati ili prisjetiti se događaja koji su obilježili jesen 1991. u Zagrebu.

Autor izložbe je Juraj Sekula, kustosa MGZ-a. Izložba se može razgledati do 20. prosinca, dana kada je JNA napustila vojarnu, radnim danom od 14 do 16 sati, ili uz najavu od 10 do 19 sati. (tel: 6601-626 ili vedrana@kuctravno.hr).

Ulaz je slobodan.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni