Izložba Vladimira Dodiga Trokuta u Galeriji Matice hrvatske

Izložba Vladimira Dodiga Trokuta u Galeriji Matice hrvatske

Mnogi su prostori, galerije i muzeji bili protiv prikazivanja Trokutovog rada

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Ivor Zidarić, poznati hrvatski promotor kulture 7. veljače predstavlja dio likovnog opusa Vladimira Dodiga Trokuta u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu.

Gospodine Zidariću, vi ste inicijator i organizator ove izložbe?

Da, ja sam organizator i vlasnik većeg dijela umjetnina. Pored ove kolekcije izabrali smo još šest slika iz zbirke obitelji Zlonoga te pet slika iz obitelji Albaneže. Predgovor je napisao Nikola Albaneže, on potpisuje postav i otvara izložbu.

Nekoliko riječi o izložbi...

S velikom radošću i veseljem mogu najaviti otvorenje izložbe na temu umjetničkih radova mog dragog prijatelja i velikog hrvatskog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta, nažalost preminulog. Prije 2-3 godine smo započeli pričati o ovakvoj izložbi no nikako da se dogodi. Mnogi su prostori, galerije i muzeji bili protiv prikazivanja Trokutovog rada. Kao što svi znamo, njegov je stil života bio pomalo čudan, a njegova filozofija anarhistička, što mu je dosta otežavalo život i djelovanje unutar ikakvih ili u suradnji sa institucijama.

Trokut je doista bio nesvakidašnja pojava.

Sjećam se naših kava, druženja, izleta u Samobor, na Hrelić… Bio je zaista poseban čovjek, mistik, šaman, umjetnik, kolekcionar. Za malo koga se može reći da je upravo to što je stvarao i živio. On je zaista živio boemski i u nemogućim uvjetima, a ostavio je pozamašan rad iza sebe. Njegova skladišta razasuta diljem zemlje, izazivala su strahopoštovanje i čovjek nikada nije bio siguran je li to istina ili mašta. Meni je posebno drago najaviti otvorenje ove izložbe koju sam stvarao i sakupljao kroz vrijeme te se nadam da ćemo nastaviti sa istom po cijeloj Hrvatskoj.

Nadam se da će se u našoj zemlji pronaći dovoljno sluha i interesa za radovima ovog posebnog od posebnih ljudi, što do sada na žalost nije bio slučaj. Kako sam organizirao predstavljanje mojih kolekcija Ive Šebalja i Ive Friščića po gradovima Hrvatske, nadam se da ću uspjeti i sa Trokutom kao trećim među ovim samotnjacima i individualistima koje nisu omeđivale društvene norme, tržište, vjera itd.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni