Izložba “Veliki opus vedrine – Rudolf Matz”

Izložba “Veliki opus vedrine – Rudolf Matz”

Naslovna fotografija iz arhiva Muzeja grada Zagreba: Rudolf Matz dirigira Zagrebačkim omladinskim komornim orkestrom na koncertu u povodu svoje 40. obljetnice djelovanja, 8. lipnja 1960.

Nova izložba “Veliki opus vedrine – Rudolf Matz” u Muzeju grada Zagreba prati životni i umjetnički put Rudolfa Matza, njegov doprinos komornom muziciranju te zapažen uspjeh u pedagoškom radu. Riječ je o iznimnom glazbeniku i članu najpoznatijih žirija na prestižnim natjecanjima violončelista.

Supružnici Rudolf i Margita Matz, dvoje istaknutih glazbenika, Muzeju grada Zagreba darovali su svoj stan u Mesničkoj ulici 15 i cjelokupnu ostavštinu. Tim su plemenitim činom željeli svoja postignuća ostaviti kao poticaj budućim naraštajima i u obliku memorijalne zbirke sačuvati ambijent u kojem su živjeli i stvarali. Na ovoj je izložbi prikazan dio raznolikog fundusa Zbirke Margite i Rudolfa Matza, u kojoj su njihovi instrumenti, portreti, poprsja, fotografije, diplome, priznanja, plakati, medalje, spomen-vrpce, notni zapisi i tiskana izdanja skladbi Rudolfa Matza te arhiva s bogatom korespondencijom i dokumentacijom. Njome se nastoji potaknuti uređenje njihova doma, gdje bi se Zbirka prezentirala u izvornom ambijentu i priređivala popratna događanja.

Izložba je postavljena u povodu 115. godišnjice Matzova rođenja, a moguće ju je pogledati do 18. prosinca ove godine.

Matzova metoda u poučavanju violončela, prikazana u njegovu opsežnom djelu Prve godine violončela, osigurala mu je velik ugled u violončelističkim krugovima. Značajan je doprinos dao i razvoju muzikoterapije. Rudolf Matz, duhovit i društven, bio je omiljen među studentima, a dom Matzovih bio je kultno mjesto glazbenog i intelektualnog života Zagreba. Mnogo je pisanih tragova o Matzovu skladnom obiteljskom životu sa suprugom Margitom, profesoricom klavira i čembalisticom, koja je zbog židovskog porijekla tijekom Drugoga svjetskog rata bila u opasnosti, pa se par tada povukao iz javnosti.

(Zg-magazin)