Izložba ulične umjetnosti u Klovićevim dvorima

Izložba ulične umjetnosti u Klovićevim dvorima

Ova disciplina, koja će se od 26. rujna predstaviti i u Zagrebu, neprestano se razvija već 45 godina, od prvog izuma boje u spreju do pojave weba i digitalizacije

Izložbom #StreetArt, Inovacija u srcu pokreta, koja se biti postavljena u Galeriji Klovićevi dvori od 26. rujna do 29. studenog 2015. godine, žele se pokazati novi kodovi i nove prakse te staviti fokus na moguće oblike i funkcije koje bi ulična umjetnost mogla preuzeti u budućnosti.

Današnji umjetnici ulične umjetnosti, osim bojama u spreju, šablonama i kistovima, koriste se olovkama i digitalnim kamerama, video projektorima, ploterima i QR kodovima kako bi stvorili hibridne radove koji su „izloženi“ u urbanom prostoru, ali i pametnim telefonima, kompjutorima i tabletima, odnosno komunikacijskim medijima sukladno vremenu i trendu u kojem živimo.

Izložba #StreetArt, Inovacija u srcu pokreta, koja je dio Festivala Francuske u Hrvatskoj, odaje počast spomenutim umjetnicima i predstavlja nove prakse u umjetnosti grafita, svjetlosnog slikarstva, bilježenja grada, paralelno stavljajući nove umjetničke forme u povijesni kontekst.

Izložba nudi povijesni pregled ulične umjetnosti od njezinog začetka do 2000. godine putem arhiva, fotografija, časopisa i propagandnih plakata. Ova disciplina se neprestano razvija već 45 godina, od prvog izuma boje u spreju do pojave weba i digitalizacije.

Konstantno inovativni, ovi umjetnici smišljaju i nude nove oblike ekspresije u javnom prostoru i interakcije s publikom.
Neki od umjetnika čiji radovi će biti predstavljeni su Isaac Cordal, Kolektiv Truly, Zeus, Slinkashu, Ron English, Shephard Fairey i JR, a radi se o umjetnicima svjetskog renomea. (zg-m)

 

Fotografija: Isaac Cordal: Follow the leaders

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni