Izložba u povodu 140. obljetnice telefona u Zagrebu

Izložba u povodu 140. obljetnice telefona u Zagrebu

(Tehnički muzej Nikola Tesla, 5. ožujka – 24. travnja 2022.)

U povodu 140. obljetnice telefona u Zagrebu obilježava se jubilarna obljetnica izgradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881. godine, svega pet godina nakon njegova patentiranja u SAD-u.

Tehnički muzej Nikola Tesla je domaćin prigodne izložbe koja će se moći razgledati od 5. ožujka do 24. travnja.

Iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i HT muzeja u Zagrebu izdvojeni su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije od njezine pojave u Zagrebu i Hrvatskoj, pa sve do našeg vremena. Izložbu prati opširan katalog povijesnog pregleda razvoja telefonije s brojnim autentičnim fotografijama.

Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla te Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja.

Izloženim predmetima iz fundusa dvaju muzeja ilustrira se povijesni i tehnološki razvoj javne telefonije u Zagrebu tijekom kojeg je telefon od tehnološke novotarije rezervirane za imućne postao neizostavni upotrebni predmet bez kojega je nezamisliva današnja svakodnevica. Prikazane su konstrukcijske i oblikovne preinake što je ih je telefon doživio kroz stoljeće i pol povijesti, prolaskom kroz različite etape razvoja. Od prve u kojoj su telefonski pozivi ručno posredovani pomoću telefonistica do današnjih koje koriste moderne digitalne modulacijske tehnike za prijenos razgovora u mobilnim mrežama.

Posebno je apostrofiran doprinos zagrebačke industrije razvoju gradske telefonije, osobito Tvornice telekomunikacijskih uređaja „Nikola Tesla“.

Posebno se prati utjecaj rasta broja stanovnika i gospodarske aktivnosti grada Zagreba na rast broja telefonskih priključaka te veličinu mjesnog, međumjesnog i međunarodnog telefonskog prometa. Te varijable su pratile transformaciju Zagreba iz provincijskog gradića Austro-Ugarske u vodeći gospodarski, upravni, kulturni i prometni centar Republike Hrvatske. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni