Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića

Dom HDLU, 25.5.-18.7.2021.

Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika 25. svibnja otvara svoja vrata za izložbu Murtić100, posvećenu velikanu hrvatske moderne umjetnosti koji je svoj trag ostavio ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Projektom Murtić100 obilježava se 100 godina od rođenja Ede Murtića, a posjetitelji će od 25. svibnja do 18. srpnja moći pogledati više od 100 nevjerojatnih djela ikone modernog slikarstva.

Osim djela velikog Ede Murtića, projekt uključuje i niz drugih događanja – međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja (reinterpretacija Murtića kroz uličnu umjetnost na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama i dr.).

Utjecaj na kulturni život Hrvatske

Edo Murtić svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici 20. stoljeća. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu predstavljale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

Izložbu prate likovne radionice za 4 dobne skupine: 5-8 godina, 10-15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

Organizirane su i druge kulturno-umjetničke aktivnosti unutar projekta koji slavi 100 godina od rođenja Ede Murtića, a najave događanja dostupne su na stranici murtic100.hr. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni