Izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja” stigla u centar Zagreba

Izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja” stigla u centar Zagreba

Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi građane metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada

U suradnji s Plemenitom opčinom turopoljskom i Gradom Velikom Goricom, u prostorima Turističke zajednice Zagrebačke županije, u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, danas je otvorena izložba pod nazivom “Turopoljska baština kroz sjećanja”. U sklopu izložbe predstavljene su i drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića. Kako nam govori Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske, cilj je bio približavanje drvenog graditeljstva Turopolja turistima i stanovnicima Zagreba.

“Za ovu prigodu smo odabrali četiri tipska objekta koji i danas stoje u Turopolju – kapelu Sv. Barbare, kapela Srca Isusova na Plesu, čardak iz Mraclina i kuriju Modić-Bedeković. U malome želimo pokazati što se može vidjeti u Turopolju. Ovo je poziv svima da dođu i upoznaju turopoljsku graditeljsku baštinu i naše Turopolje u cjelini”, kaže Odrčić.

Promovirala se na ovom događaju i turopoljska podgutnica, autohtoni proizvodi od turopoljske svinje, ali i čitavo naše Turopolje koje je sve bliže turistima, ali i Zagrepčanima.

“Danas ovdje u centru Zagreba predstavljamo Turopolje, turopoljsku baštinu, s posebnim naglaskom na tradicijsku drvenu gradnju, predstavljenu kroz ove prekrasne makete znamenitih turopoljskih građevina. Drvena turopoljska gradnja nije samo dio baštine, već i turistički potencijal koji želimo promovirati i iskoristiti”, rekao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

“Sve makete koje se mogu možete ovdje vidjeti, možete i stvarnosti obići na području našeg grada”, dodao je.

Izložbom se želi spomenuti i kako je hrast, šumski div, živi spomenik Turopolja unatrag 800 godina. Važni elementi našeg kraja su i hrvatski posavci, čardaci, turopoljska svinja, crni turopoljski tartuf, kuća s čipkom. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni