Izložba Sunčev sustav 2.0

Izložba Sunčev sustav 2.0

Cilj izložbe je približiti posjetiteljima izgled, odnose veličine i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika. Maketa Sunčevog sustava izrađena u mjerilu prati odnose veličina planeta, a slikovna građa prikazuje udaljenosti između planeta.

U Tehničkom muzeju danas se otvara edukativna izložba Sunčev sustav 2.0. Zbog velikog interesa pokazanog prošle godine za izložbu i radionice posvećene Sunčevu sustavu, Tehnički muzej i ove godine organizira taj edukativni projekt.  Izložba je otvorena do 1. prosinca od 9 do 17 sati radnim danom te od 9 do 13 sati subotom i nedjeljom.

Cilj izložbe je približiti posjetiteljima izgled, odnose veličine i udaljenosti unutar Sunčevog sustava uz pomoć maketa i slika. Maketa Sunčevog sustava izrađena u mjerilu prati odnose veličina planeta, a slikovna građa prikazuje udaljenosti između planeta. Na taj način vizualni doživljaj olakšava učenje i pamćenje informacija.

Zanimljivost izložbe je prilagodljivost edukativnog pristupa zbog čega je izložba prikladna različitim uzrastima i interesima: samostalnim posjetiteljima, predškolskim i školskim skupinama, astronomskim društvima…

Kroz stručno vodstvo posjetitelje upoznajemo s osnovnim astronomskim pojmovima: imenima planeta, redom u Sunčevom sustavu, odnosom veličina i međusobnih udaljenosti. Učenici starijeg školskog uzrasta i oni koji žele saznati više uz vodstvo će dobiti informacije o uvjetima, temperaturama i silama koje postoje na svemirskim tijelima u Sunčevu sustavu.

Ove godine nadopunjen je edukativni dio kako bi posjetitelji stekli još bolji uvid u manje poznata tijela našeg Sunčevog sustava, kao što su patuljasti planeti, sateliti drugih planeta i asteroidi, a također ove godine nam je cilj obuhvatili i Mjesec i njegove mijene te zvijezde zimskog neba.

Cijena ulaznice za izložbu je 10 kuna po osobi.

Uz izložbu se održavaju i popularne zabavno-edukativne radionice na kojima se uči interaktivnim pristupom, prilagođenim uzrastu polaznika. Na radionicama se crtaju ili izrađuju modeli svemirskih tijela koje sudionici potom odnose kući ili u školu. Radionice vode prof. Višnja Sardelić i prof. Maja Šuveljak, iskusne pedagoginje u popularizaciji znanosti.

Cijena radionice je 10 kuna.

Termini radionica :

utorak – petak

1. termin: 10 – 11 sati

2. termin: 12 – 13 sati

3. termin: 14 – 15 sati

subotom i nedjeljom:

1. termin: 10 – 11 sati

 

Teme radionica:

– izrada modela Sunca

– izrada modela Sunčevog sustava

– izrada Sunčevog sata

– izrada karte Mjeseca

– izrada modela asteroida

– izrada modela patuljastih planeta

– izrada modela planeta sa satelitima

– izrada karte sazviježđa

– izrada karte zimskog neba

 

Autor i voditelj akcije:                                                            

Mario Mirković

(zg-magazin)