Izložba Sonje Đurić u Knjižnici Augusta Cesarca

Izložba Sonje Đurić u Knjižnici Augusta Cesarca

(Sonja Đurić: “Konačno kiša”)

Suvremena hrvatska likovna umjetnica slikarica Sonja Đurić predstavlja se novom, devetom samostalnom izložbom ulja velikih formata nazvanom »Stvarno nestvarni svijet«, koja će biti postavljena od 1. rujna u zagrebačkoj knjižnici Augusta Cesarca, Radauševa 7 . Izložba će se moći razgledati do 30. rujna.

U prigodi svakog njenog nastupa i sudjelovanja na izložbama moramo progovoriti o nadahnutom slikarstvu Sonje Đurić, o kompleksnom opusu gdje se izravno ili neizravno dodiruju figuracija i nefiguracija skladno uklopljene u jedan jedinstveni izraz, o nizu motiva koji se logično izmjenjuju na štafelaju, o autorskom inzistiranju na tehnici ulja na platnu.

Najnoviji ciklus ulja na doista velikim formatima platna, koji je doista rijedak u aktualnoj produkciji i stoga je ova izložba još zanimljivija i izazovnija, tretira u poznatom izrazito kolorističkom odmjerenom pristupu niz motiva koji se doimaju kao sastavnica između stvarnog i nestvarnoga svijeta.

Tu sastavnicu čine i detalji prirode – vode, livade, šume, močvare, drveće, ali i niz apstraktnih formi, neobičnih simbola, konstruiranih bojom, koji su očito paralelni ili alternativni, onostrani svijet.

“Ljeto” i “Putovanje na Mjesec”

Ta dva svijeta, istodobno i udaljena i različita i svjetovi koji se i dodiruju i prožimaju, to nesvakidašnje zajedništvo vidljivoga i nevidljivoga u središtu je slikarske pozornosti Sonje Đurić.

Niz ovih ulja obilježen je i jasnim prisustvom energije koja se rasprostire cjelinom platna. To je energija koja na trenutke miruje ili se tek minimalno giba ili se u drugim prigodama na idućim slikama osjeća snažan energetski naboj koji doista vrije ispod same površine.

Ulja Stvarno nestvarnoga svijeta slikarice Sonje Đurić značajan su doprinos aktualnoj slikarskoj produkciji.

Riječ je o izrazito originalnom autorskom djelu, specifična, produhovljena izraza.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni