Izložba “Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva”

Izložba “Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva”

»Robotika Mechanika – od pogreške do savršenstva«, naziv je izložbe koja će danas u 20 sati biti otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Izložba se bavi se različitim konceptima robota i robotičkih objekata, od potpuno funkcionalnih i precizno dizajniranih robota do nespretnih izvedbi koje kroz humor propituju granice i smisao robotičke funkcionalnosti.

„Robotika Mechanika“ predstavlja presjek pionirskih klasika robotike iz nedavne povijesti sve do današnjih robota nastalih u okviru maker i uradi sam kulture kulture. Svako prototipiranje sastoji se od niza pokušaja i pogreški. Stoga svaki inovator i kreativac ima pravo na grešku i nevješt izum, jer se upravo iz greške rađaju lucidna rješenja.

Svjedočeći razvoju umjetne inteligencije, automatizaciji kućanstava i proizvodnje, zatim upotrebi robota od strane vojne industrije te sofisticiranih strojeva velike preciznosti, robotika sve više ulazi u svakodnevne dramatične medijske rasprave o opstanku civilizacije. U usporedbi sa savršenim robotičkim objektima, njihovim operativnim zadacima i logikom djelovanja, posljednjih godina javljaju se autori koji na humorističan način preispituju granice pogreške i apsurda robotičke radnje.

Izložba predstavlja kolekciju ‘retro’ robota kao jednu stranu osi te se po istoj suptilno kreće prema drugoj strani gdje se nalaze roboti i robotičke instalacije kao odraz današnjeg doba.

Izložba je otvorena do 10. studenog 2019., a ulaz je besplatan.

Izlažu: Igor Brkić, Paula Bučar, Zvonimir Domazet, Goran Mahovlić, Deborah Hustić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Vedran Relja, Ivica Zdelarec

Gosti: Hrvatski robotički savez, Ivan Ugrin – BB Industrial, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers, STEMI (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni