Izložba “Rastem i stvaram” prikazuje emocije u doba pandemije i potresa

Izložba “Rastem i stvaram” prikazuje emocije u doba pandemije i potresa

Među izloženim radovima su zanimljive i figurice od recikliranog papira, gline i keramike koje predstavljaju dječje superjunake

Ivana Vranješ

Likovno stvaralaštvo za djecu je jedan oblik igre, ali im omogućava i da izraze svoje emocije i misli pri čemu kreativnost dolazi do punog izražaja. To potvrđuje izložba Rastem i stvaram, koja se od 2. do 15. lipnja održava na prvom katu stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti (MSU-a).

Ova izložba je dio kreativnog stvaralaštva polaznika likovnih radionica Praktikum – centra za djecu i mlade. Na izložbi je prikazano više od 150 radova djece u dobi od 6 do 14 godina koja kroz razne likovne tehnike dojmljivo izražavaju svoje osjećaje na temu potresa i pandemije koronavirusa, kao i na slobodne teme.

Među izloženim radovima su zanimljive i figurice od recikliranog papira, gline i keramike koje predstavljaju dječje superjunake.

“Ova izložba je rezultat rada polaznika u sezoni 2020-2021. Završili smo s osmom sezonom likovnih radionica, a najesen kreće nova”, rekla je za ZG-magazin Anđelka Budić, voditeljica Praktikum – centra za djecu i mlade. Naglasila je da su u likovnim radionicama polaznici djeca, mladi i odrasli, a ukupno je šest radionica.

“Djeca u dobi od 6 do 10 godina su u radionici Kreativni start, a djeca od 10 do 14 godina u radionici Tehnika crtanja, slikanja i modeliranja”, pojašnjava Budić. Dodaje kako je interes za likovne radionice iznimno velik te se nije smanjio ni u vrijeme COVID pandemije, kada su se morale odvijati putem interneta. Spomenula je dobru suradnju s MSU-om, gdje se svake godine održavaju izložbe radova polaznika.

Talent je uvijek prisutan

Voditeljica likovnih radionica Praktikum – centra za djecu i mlade Marija Stojanović izrazila je zadovoljstvo likovnim izričajem malih polaznika.

Ustvrdila je da je kreativnost urođena moć svakog čovjeka, a djeca spontano reagiraju na kreativni podražaj, od plesa, glume, likovnosti što treba njegovati tijekom odrastanja.

“Što se toga tiče, smatram da je školski sustav krut te zbog toga djeca rado dolaze na naše likovne radionice i uživaju na njima. To im je odušak od školskih klupa”, kazala je Stojanović. Budućim mladim umjetnicima poručila je kako treba iskoristiti magiju umjetnosti, jer ona izvlači najbolje od čovjeka. Naglasila je da se ne treba prestati baviti kreativnim stvarima, jer kako je rekla talent je uvijek prisutan.

Voditeljica likovne radionice Laura Zorko je također istaknula kreativnost djece i smatra da im se treba omogućiti sloboda stvaranja.

“Bez obzira kojim se područjem u svom životu bavili kreativnost će im puno pomoći”, zaključila je Zorko.

Osim likovnih radionica Centar organizira i druge kreativne radionice kao što su dramske, filmske i glazbene te edukativne radionice, kao što su pripreme za školu i tehnike učenja, ALOHA mentalna aritmetika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni