Izložba posvećena znanstvenoj fantastici

Izložba posvećena znanstvenoj fantastici

Radovi su inspirirani antologijskim znanstveno-fantastičnim filmovima, stripovima i literarnim djelima sa svim spekulativnim i fiktivnim elementima koji ih prate

Tehnički muzej ”Nikola Tesla” i Radiona.org pozivaju na otvaranje izložbe Science Fiction – New Parallel Worlds koje će se održati u četvrtak, 10. studenog 2016. s početkom u 21 sat.

Izložba ostaje otvorena do 20. studenog 2016. Radno vrijeme izložbe je od 12 do 21 sat, ponedjeljkom zatvoreno. Ulaz na izložbu je slobodan. Istoga dana prigodnim programom u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” obilježit će se Međunarodni dan znanstvenih centara i muzeja znanosti, a program događanja dostupan je na mrežnoj stranici Muzeja.

Izložba Science Fiction – New Parallel Worlds tematizira podjednako visokorazvijenu i »siromašnu« znanstvenu fantastiku predstavljajući radove koji kao da su rađeni za neki drugi, paralelni svijet.

– Što je zapravo znanstvena fantastika? Jesu li to isključivo visokotehnološka rješenja ili prije svega ingenioznost ljudi koji iza tog pojma preispituju granice svoje lucidnosti podastirući nova i neiscrpna viđenja materije i pojava koje nas okružuju?

Artefakti ove izložbe svojim karakterom nisu naprave za imaginarnu teleportaciju u svijet svemirskih brodova, već naprotiv osvrt na svakodnevne pojave koje artikulacijom specifičnih koncepata predstavljaju drugačije viđenje stvarnosti.

Radovi su inspirirani antologijskim znanstveno-fantastičnim filmovima, stripovima i literarnim djelima sa svim spekulativnim i fiktivnim elementima koji ih prate. Iz tog konteksta ove su tvorevine interpolirane u nove strukture elektroničkih radova i interaktivnih sučelja. Izložba predstavlja i radove koji se bave preispitivanjem stvarnosti u smislu manipulacije naših osjećaja i privatnosti, ali i tehnologije.

”Our model of the cosmos must be as inexhaustible as the cosmos. A complexity that includes not only duration but creation, not only being but becoming, not only geometry but ethics. It is not the answer we are after, but only how to ask the question.” Ursula K. Le Guin

Kako granice znanstvenofantastičnog žanra nisu jednoznačno definirane ni ograničene – što predstavlja izvjesnu analogiju s intermedijalnim i hibridnim umjetnostima te vibrantnim inovativnim suvremenim praksama – tako i radovi ove izložbe u svojoj formi nisu strogo definirani, već prilikom čitanja značenja nude široko polje poimanja omogućujući i autorima i publici propitivanje i živ odnos prema »konzumiranju« artefakta.

Izložba ugošćuje međunarodne umjetnike i domaće razvojne programere, te standardan postav »Radione« koji čine dizajneri, makeri/hakeri, elektroničari i intermedijalni umjetnici.

Sudjeluju: Igor Brkić, Alenka Dmitrović, Deborah Hustić, Davor Jadrijević, Ana Labudović, Goran Mahovlić, Mario Novoselec, Dominik Markušić, Mario Pavlić, Denis Pavlović, Damir Prizmić

Gosti: Yuri Landman (Nizozemska), Jari Suominen (Finska). (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni