Izložba posvećena antiratnoj kampanji

Izložba posvećena antiratnoj kampanji

Izložba se otvara na dan kada je 1944. godine započela najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja, na obale Normandije u sjevernoj Francuskoj, poznatiji i kao Dan D

Izložbom 4 priče, koja će u petak 6. lipnja s početkom u 20 sati biti otvorena u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka, obilježit će se završetak dvogodišnjeg projekta 2WARds Europe. Izložba se otvara na dan kada je 1944. godine započela najveća operacija iskrcavanja vojske u povijesti ratovanja, na obale Normandije u sjevernoj Francuskoj, poznatiji i kao Dan D, proizašla je iz šireg europskog projekta koji teži obuhvatiti ratna sjećanja i životne priče sudionika iz partnerskih zemalja. U projekt su, naime, uključene Austrija, Belgija, Češka, Finska, Francuska, Latvija, Mađarska, Njemačka, Poljska i Hrvatska.

Izložba predmeta, fotografija i video uradaka kruna je dvogodišnjeg projekta koji je započeo ususret obilježavanju stote godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, i provodi se u sklopu Programa cjeloživotnog obrazovanje „ Grundtvig“

Centri za kulturu i udruge koje sudjeluju u projektu inzistiraju na važnosti živog sjećanja kao polazišne točke promišljanja ratnih iskustava ali ujedno i kao formata uključivanja starijih generacija. Njihovo životno iskustvo postaje dragocjeno znanje koje se potom nadograđuje kroz dijalog s mladima.

U konceptualizaciji ove izložbe autorice Lea Vene i Marija Borovičkić, vodile su se važnošću znanstvenog i stručnog doprinosa u interpretaciji ratnih svjedočanstva koji ne proizvodi osjećaj sažaljenja već suosjećanja, te su težile u potpunosti zaobići, inače često prisutne, dramatične, tragične i eksplicitne prezentacije tuđih ratnih iskustava. Potpuno suprotno, odabrale su suptilne i indirektne isječke iz četiri veoma različite životne priče; Marije Novosel, Branka Grdića, Antuna Maračića i Kristine Uzelac.

Izložba predmeta, fotografija i video uradaka kruna je dvogodišnjeg projekta koji je započeo ususret obilježavanju stote godišnjice početka Prvoga svjetskog rata, i provodi se u sklopu Programa cjeloživotnog obrazovanje „ Grundtvig“. Izložba će biti i dio zajedničke završne izložbe koju pripremaju svi partneri, i koja će biti otvorena 27. lipnja u centru za kulturu La Villa, Bruxelles. Naime, u sklopu projekta 2WARds Europe tijekom dvije godine održan je niz izložbi, radionica te susreta na kojima su u središtu interesa bila iskustva ljudi koji su proživjeli strahote najmanje dvaju ratova. Njihove priče postale su i dio zajedničkog europskog filma sa snažnom porukom mira.

Izložba se može razgledati do 16. lipnja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni