Izložba Petera Lindbergha: Images of Women & The Unknown

Izložba Petera Lindbergha: Images of Women & The Unknown

Na zagrebačkoj izložbi bit će predstavljen autorov izbor iz dvije serije fotografija

U galeriji Dom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu (Hrvatska) tijekom travnja i svibnja bit će izloženo više od 150 fotografija slavnog Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice. Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti sam Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women  i The Unknown od kuda i proizlazi sam naziv izložbe. Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini.

„Na zagrebačkoj izložbi predstavit ću izbor iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije ‘Images of Woman’ s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, dok drugi dio čine fotografije iz opusa ‘The Unknown’ u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija … “ kratko je najavio sadržaj svoje izložbe u Zagrebu sam umjetnik, Peter Lindbergh.

Ovaj modni vizionar svojim radom ne spada u konvencionalne fotografske okvire. Njegov put obilježili su razni i neobični poslovi da bi se s fotoaparatom prvi put susreo u ranim tridesetima. Nakon prvog ozbiljnijeg angažmana za francuski Vogue za Lindbergha se počinju doslovno otimati urednici najprestižnijih modnih i lifestyle magazina, kao i marketinški odjeli najvećih modnih i kozmetičkih kuća za koje snima reklamne, foto i TV kampanje. Dobitnik brojnih prestižnih nagrada između kojih i fotografskog oscara Lucie Award za dostignuća upravo u modnoj fotografiji, Lindbergh je poznat prvenstveno po tome što je upravo kroz svoje fotografije stvorio svjetske supermodele snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom.

Video instalacija prilagođena zagrebačkoj „džamiji“

Lindbergh svoj ugled nikada nije stjecao isključivo kroz trend ili stil već je za njega osobno, kako i sam kaže,  „Žena je uvijek važnija od odjeće koju nosi“.

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu bit će postavljena u cijelom prostoru galerije Doma hrvatskih likovnih umjetnika – u galeriji PM, galeriji PRSTEN i galeriji BAČVA. Osim fotografija izložba će u jednom svoj dijelu sadržavati i video instalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebački izložbu! Upravo i po ovoj video instalaciji Lindberghova izložba u Zagrebu razlikuje se od svih koje je predstavio ili u kojima je sudjelovao proteklih godina kao i u skorijoj budućnosti.

Izložba se održava od 8. travnja do 10. svibnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Dnevna ulaznica košta 40 kuna, dok je za djecu do 6 godina ulaz besplatan. Cijena obiteljske ulaznice (za četiri osobe) je 100 kuna.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni