Izložba o Ruži Cvjetičanin – zagrebačkom operetnom dragulju

Izložba o Ruži Cvjetičanin – zagrebačkom operetnom dragulju

Muzej grada Zagreba postavio je novu izložbu o životu i umjetničkoj karijeri Ruže Cvjetičanin (1916.-2002.) – zagrebačkog operetnog dragulja. Izložba se otvara u četvrtak 16. lipnja a moguće ju je pogledati sve do 25. rujna. Ovom se izložbom slavi stogodišnjica rođenja poznate zagrebačke kraljice operete. 

Bila je pripadnica generacije operetnih umjetnika koje su zasipali cvijećem na pozornici. Bila je jedna od najvećih zvijezda kazališnoga žanra koji počiva na protagonistima.

Izložba prikazuje djetinjstvo Ruže Cvjetičanin, njezin mladalački zanos, opčinjenost kazalištem i operetom te karijeru od prvog hrabrog nastupa na audiciji i debija do profesionalnih izazova i počasti.

Dvadeset godina Ruža Cvjetičanin bila je članica Hrvatskoga narodnog kazališta gdje je odigrala više od osamdeset operetnih uloga. Karijeru je sredinom pedesetih godina 20. stoljeća nastavila u Gradskom kazalištu Komedija. Svoj veliki jubilej, tridesetogodišnjicu umjetničkog rada, proslavila je u objema kazališnim kućama, što je bila velika čast i privilegija.

U Muzeju grada Zagreba pohranjena je ostavština obitelji Cvjetičanin-Klepač, koju je Muzeju 2009. godine darovala kćerka umjetničkog i bračnog para, Marina Würth Klepač.

Darovani predmeti iz ostavštine vezani uz proslavljenog virtuoza Rudolfa Klepača predstavljeni su javnosti 2013. godine izložbom Rudolf Klepač – maestro fagota u Muzeju grada Zagreba.

Predmeti, fotografije i dokumenti koji su tematski vezani uz umjetnički rad Ruže Cvjetičanin dio su Kazališne zbirke Muzeja. Donirana zbirka (zajedno s posuđenim predmetima iz privatnog vlasništva) predstavljena je ovom izložbom prigodom stogodišnjice rođenja operetne primadone.

Monografski pristup ove izložbe obuhvaća i fenomen iznimne popularnosti koju je Ruža Cvjetičanin uživala tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća. Kao protagonistica tada omiljenog oblika popularne kulture, bila je ljubimica publike gdje god je nastupala i tretirali su je kao zvijezdu gdje god bi se pojavila.

Dio izložbe posvećen je bračnom i obiteljskom odnosu Ruže Cvjetičanin i Rudolfa Klepača, omiljenog umjetničkog para. Izložbeni prostor ozvučen je Ružinom interpretacijom njenih omiljenih opereta (Grofica Marica, Zemlja smiješka itd.) kako bi posjetitelji mogli uživati u njeznom predivnomj sopranu iz zlatnog doba zagrebačke operete.

Ovom izložbom Muzej grada Zagreba želi zahvaliti obitelji Ruže Cvjetičanin na vrijednoj donaciji koja je obogatila muzejski fundus, te podsjetiti na veliku operetnu umjetnicu i miljenicu publike.

Koncepcija izložbe: Marina Perica Krapljanov
Oblikovanje izložbe: Nikolina Jelavić Mitrović
Vizualni identitet izložbe: TriTon dizajn studio, Viola Šebalj
Animacija i video-instalacije: Natko Stipaničev

Sve informacije na:
www.mgz.hr  i/ili na brojeve telefona: +385 1 48 51 361;  +385 1 48 51 362;+385 1 48 51 359
(Zg-magazin)