Izložba o nadnaravnim vjerovanjima u Etnografskom muzeju

Izložba o nadnaravnim vjerovanjima u Etnografskom muzeju

Poznata po svojim fotografijama mitskih bića, Iva Lulić na ovoj će izložbi predstaviti fotografije bajkovitih prizora i ambijenata Podravine i nadnaravnih bića

Vile i vilovnjaci, coprnice, more i divlje dekle dio su čarobne družbe s kojom se upoznati možete u Etnografskom muzeju u Zagrebu gdje se ovog petka u 19 sati otvara izložba pod nazivom Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini.

Ova izložba nastala je u suradnji Etnografskog muzeja u Zagrebu i samostalne umjetnice, nagrađivane fotografkinje Ive Lulić i na zanimljiv način prikazuje vjerovanja koja zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi te danas aktualan i popularan svijet nadnaravnih bića podravskog kraja.

Poznata po svojim fotografijama mitskih bića, Iva Lulić na ovoj će izložbi predstaviti fotografije bajkovitih prizora i ambijenata Podravine i nadnaravnih bića, za potrebe kojih su pred njen objektiv stali brojni Podravci i Podravke. Njen ciklus fotografija izvrsno se pak uklopio u istraživanje Etnografskog muzeja koji se temelji na kazivanjima suvremenih sugovornika, arhivske građe i drugih dostupnih izvora podataka o vjerovanjima u ovom dijelu Hrvatske.

Kao da su i sami dio tog čarobnog svijeta, posjetitelji će na izložbi moći osjetiti i zahvaljujući likovima nadnaravnih bića u prirodnoj veličini svestranog umjetnika Zdenka Bašića, maštovitih skulptura od šiblja priznatog umjetnika Zdravka Tišljara i mladih autorica Marije Plečko, Petre Orbanić i Maje Jurjević poput coprničkog drva ili pak saga od lišća te zvukova prirode Ive Vičića.

Autorica izložbe je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec-Beganović, a autorica likovnog postava Nikolina Jelavić Mitrović.

Izložba će biti otvorena sve do 31. svibnja 2016. godine, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, od radionica i stručnih predavanja, preko kazališnih predstava i bajkopričaonica do vilinskog bala i nagradnih igara. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni