Izložba o intrigantnom odnosu svijeta mode i stripa

Izložba o intrigantnom odnosu svijeta mode i stripa

Ravnatelj Francuskog instituta Guillaume Colin je za ZG-magazin rekao da izložba značajno pridonosi suradnji Hrvatske i Francuske u području stripa

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u nedjelju je otvorena izložba pod nazivom „ Moda i strip”, koja prikazuje intrigantan odnos svijeta mode i stripa.

Ova jedinstvena izložba priređena je u povodu stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, a posjetitelji će je moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka. Moći će se razgledati više od 100 izložaka iz bogate kolekcije Muzeja stripa u Angoulemeu. Riječ je originalnim strip tablama, crtežima, odjeći, modnim dodacima, parfemima i tiskanom arhivu.

Među atraktivnim izlošcima ističu se primjerice strip Zločesta Lulu (La Vilaine Lulu) dizajnera Yves Saint Laurenta, grafički roman Annie Goetzinger koji prati razvoj modne kuće Dior, radovi američkog autora stripa i pionira animiranog filma Winsora McCaya, originalna haljina Dior, tenisice Vans SKS “ Charlie Brown”, autora Charlesa Schultza….

Kustosica izložbe Marijana Paula Ferenčić je rekla kako se izložbom željelo pokazati da tema stripa i mode te njihovog međusobnog prožimanja ne staje samo na pukoj dekoraciji, odnosno estetici i zabavi.

„Daleko je slojevitija, otvara puno intrigantnih i gorućih pitanja, poput pitanja političke cenzure, slobode izražavanja, seksualnih sloboda, općenito odnosa tzv. visoke i niske umjetnosti, njihove valorizacije i popularizacije”, pojasnila je Ferenčić.

Čestitajući stotu obljetnicu ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović istaknuo je da je Francuski institut značajno sudjelovao u kulturi Zagreba i Hrvatske tijekom svog postojanja, a u MUO-u u suradnji s Institutom je održano nekoliko izložbi.

„Ova izložba govori o interesantnom spoju dvaju naizgled marginalnih umjetničkih područja, koja su izuzetno značajna u 20., ali i u 21. stoljeću. Imena čiji se radovi pojavljuju na izložbi su ikone ova dva stoljeća“, izjavio je Gašparović.

Ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu Guillaume Colin je za ZG-magazin rekao da izložba značajno pridonosi suradnji Hrvatske i Francuske u području stripa.

„Željeli smo pojačati tu suradnju, jer obje države imaju dugu tradiciju u području stripa, a u Francuskoj se zadnjih godina strip jako razvio. Stvorili su se novi žanrovi stripa. Primjerice, grafički roman, povijesne priče kroz strip, novinarski strip…”, istaknuo je Colin. Dodao je da je izložba Moda i strip povezana s izložbom koja se trebala u MUO-u održati za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

„Na toj izložbi željeli smo predstaviti srednjovjekovnu tapiseriju sv. Stjepana iz francuskog muzeja, a zanimljivo je da je u srednjem vijeku tapiserija imala istu ulogu kao strip danas. Izložba se nije održala zbog pandemije i potresa u Zagrebu, ali smo suradnju s Muzejom nastavili ovom novom izložbom”, kazao je Colin.

Izrazio je zadovoljstvo što će zagrebačka publika izložbu vidjeti u MUO-u te je dodao da Institut surađuje s brojnim hrvatskim kulturnim institucijama u smislu financijske podrške projektima, kao i njihove realizacije kroz zajedničke ideje.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni