Izložba malih željeznica u Tehničkom muzeju

Izložba malih željeznica u Tehničkom muzeju

Svaka maketa predstavlja svijet za sebe. Neke su odraz autorova nastojanja da što realnije prikaže neku stvarnu lokaciju . Druge su više usmjereni na korištenje digitalne tehnologije pa ovi vlakovi dime, čuje se zvuk kočenja i šištanja pare…

U povodu 50. obljetnice djelovanja Kluba željezničkih modelara “Zagreb” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u petak, 31. svibnja u 12 sati bit će otvorena izložba malih željeznica.

„Čim se sedneš, čim se sedneš, već mašina fućka…“ Popularni refren pjesme najbolje dočarava sadržaj i entuzijazam autora maketa utkan u izložbu malih željeznica koja se održava u povodu obilježavanja 50 godina uspješnog rada Kluba željezničkih modelara „Zagreb“. Klub je jedna od najstarijih hrvatskih udruga koja se bavi promicanjem tehničke kulture u Hrvatskoj u kontinuitetu i s nesmanjenim entuzijazmom.

Izložene makete djelo su pojedinca ili više njih, supružnika, a ima i onih u čiju izradu je utkan entuzijazam i ljubav više generacija jedne obitelji. Iza tih maketa kriju se brojna dugogodišnja prijateljstva, dijeljenje znanja, druženja…

Makete i modeli koje će posjetitelji moći vidjeti vjerno preslikavaju svijet oko nas u minijaturu. Mjerila koja određuju koliko su puta lokomotiva ili objekt na maketi manji od stvarnih su normirana. Na izložbi je moguće vidjeti primjere za većinu mjerila: od maketa u mjerilu 1:220 kod kojih cijeli željeznički kolodvori stanu u običnu aktovku pa sve do modela u mjerilu 1:22,5 koji su predviđeni za korištenje u vrtovima i na otvorenom prostoru.

Svaka maketa predstavlja svijet za sebe. Neke su odraz autorova nastojanja da što realnije prikaže neku stvarnu lokaciju sa što više detalja. Drugi autori su više usmjereni na korištenje digitalne tehnologije pa njihovi vlakovi dime, čuje se zvuk kočenja i šištanja pare, a vozila na maketama zaista voze. Neki izaberu određenu državu ili područje, a neki se odluče za vremensko razdoblje koje žele vjerno prikazati.

Za razgled izložbe vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja (pojedinačna ulaznica 20 kuna; grupna 15 kuna). Besplatan je ulaz za djecu do 7 godina, osobe s invaliditetom, članovi ICOM-a i HMD-a, nezaposlene osobe (uz predočenje potvrde HZZ-a, ne starije od mjesec dana.

Izložba je otvorena do 16. lipnja 2019.

Radno vrijeme izložbe: utorak – petak 9 do 17 sati, subota i nedjelja 9 do 17 sati, ponedjeljkom zatvoreno. (zg-m)