Izložba koja razbija “plastične stereotipe”

Izložba koja razbija “plastične stereotipe”

Izuzmemo li na trenutak njegovu umjetničku komponentu, kroz ovaj natječaj pokušalo se utjecati na afirmaciju plastike kao materijala koji je danas »sveprisutan« u našim životima kao i  na razbijanje stereotipa o »prljavoj« plastici

Izložba fotografija Plastika i plastični proizvodi oko nas ide dalje. Nakon što su je tijekom srpnja mogli razgledati posjetitelji u riječkoj Galeriji Principij, fotografije će od 1. do 14. rujna biti izložene kritičkom sudu posjetitelja Galerije Lapidarij u Omišlju na otoku Krku.

Riječ je o 50-ak fotografija izdvojenih nakon međunarodnog fotografskog natječaja u kojem su sudjelovala 63 autora iz Njemačke, Italije, Slovenije i Hrvatske. Na natječaj je pristiglo 440 radova i svi su bili izloženi na blogu Plastično je fantastično, čiji je urednik Romeo Deša i došao na ideju pokretanja ovakvog jedinstvenog natječaja u nas.

Izuzmemo li na trenutak njegovu umjetničku komponentu, kroz ovaj natječaj pokušalo se utjecati na afirmaciju plastike kao materijala koji je danas »sveprisutan« u našim životima kao i na razbijanje stereotipa o plastici kao »prljavom« materijalu. Ujedno, kako navodi i sam urednik spomenutog bloga, fotografije su pokazale koliko se danas više ne može bez plastičnih proizvoda, ali ukazale su i na nužnost odgovornijeg ponašanja s isluženim plastičnim predmetima.

A koliki je uspjeh postigao ovaj neobičan foto natječaj svjedoči i izjava predsjednika Fotokluba Rijeka prof. Borislava Božića, koji je ujedno bio i predsjednik žirija: »S idejom da se organizira fotografski natječaj na temu plastike došao mi je g. Romeo Deša. U prvi tren bio sam zbunjen, ali sam vrlo brzo prepoznao neiscrpnost teme. U tom razgovoru sa spomenutim gospodinom rekoh mu da imam predrasude o plastici. Razgovor o ovoj temi nagnao me je prvo na misaonu pa tek onda na vizualnu akciju. Do tada sam vrlo jednostrano razmišljao. Nisam imao ni poticaja ni potrebe za kompleksnijim odnosom. Koliko smo katkada inertni i stereotipni u razmišljanju…?«

Božić navodi kako je već u prvom, letimičnom pregledu fotografija primijetio zatupljenost svih područja života. »Snimatelji su doista krenuli od svoje kuhinje, dnevnog boravka, fasada svojih kuća ili većih zgrada pa sve do umjetničkih galerija gdje je ambalažni plastični materijal poslužio umjetniku za interpretaciju vlastite ideje. Doista nemjerljiv raspon primjene ili prisutnosti plastike i plastičnih proizvoda«, zaključuje Božić.

Žiri je tako odlučio nagraditi slijedeće autore:

  1. nagrada – Ljiljana Žegrec, Bedekovčina: »Božićna PVC stolarija«
  2. nagrada – Josip Banović, Split: »Plastična jelka«
  3. nagrada – Dragan Nišler, Omišalj: »Manje je više«.

Posebnu nagradu, diplomu za fotografiju koja na najoriginalniji način prikazuje plastični proizvod i/ili primjenu plastike kao materijal osvojio je Bojan Bonifačić iz Punta za fotografiju »Nedoumica«.
kao_riba_jagacic

Podijeljeno je još nekoliko priznanja i diploma, a ostali, prema sudu žirija manje reprezentativni, ali još uvijek vrijedni radovi uvršteni su u sastav gore navedenih izložbi. Stoga nas je nemalo razveselilo kada smo iz poštanskog sandučića izvadili brošuru (s popratnim pismom urednika bloga Plastično je fantastično), sa svim fotografijama koje su uvrštene u spomenute izložbe, a među njih je dospjela i fotografija autora ovoga teksta – »Kao riba«.

Čovjeka ipak razveseli kad u nečemu sudjeluje i poluči barem kakav-takav uspjeh. A uzmemo li u obzir da su u natječaju sudjelovali i profesionalni fotografi iz Europe i Hrvatske, onda bi jedan samouki fotoamater – »škljocalo« to nesumnjivo mogao tako doživjeti.  (Boris Jagačić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni