Izložba keramičarskih radova Nike Petrović Grilc

Izložba keramičarskih radova Nike Petrović Grilc

U izložbenom prostoru kulturne udruge Nova Akropola, Ilica 36 u subotu, 11. prosinca u 17 sati bit će otvorena samostalna izložba “Danubius” umjetnice Nike Petrović Grilc.

Ona će se predstaviti video radom Danubius, kao i izborom keramičkih instalacija i kompozicija. Uzimajući Dunav kao nit poveznicu između Beča – grada u kojem živi i Hrvatske – zemlje iz koje dolazi, Nika Petrović Grilc interpretira duboku i često posve nesvjesnu isprepletenost ljudi, kultura i gradova; čovjeka i prirode; čovjeka i umjetnosti; ali i neospornu povezanost čovjeka i vlastitih korijena.

Višestoljetna tradicija iškog lončarstva dio je obiteljskog naslijeđa koji je Nika Petrović Grilc preuzela od svog oca. Tako je postala prva iška lopižarka njegujući tradicijsko lončarstvo otoka Iža koje je 2009. godine proglašeno za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Dovršene keramičke posude umjetnica vraća na ishodište – obalu rijeke Dunav gdje često crpi inspiraciju za svoj rad, ali i osjeća prirodnu povezanost s domovinom kroz rijeku koja protječe i spaja cijeli niz europskih država uključujući i Hrvatsku.

Izložba ostaje otvorena do 17. 12., a može se pogledati radnim danom od 17.30 do 19 sati.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni