“Izložba Katarina Velika je most između Hrvatske i Rusije”

“Izložba Katarina Velika je most između Hrvatske i Rusije”

(Predmeti iz Berlinskoga desertnog servisa carice Katarine II., 1770. – 1772.)

“Izložba Katarina Velika – carica svih Rusa je izniman umjetnički i kulturni događaj, vrijedan i privlačan projekt koji će biti jedan od najvećih događaja u hrvatskoj kulturi ove godine”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek

Ivana Vranješ

U povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljskih odnosa Sankt-Peterburga i Zagreba sinoć je u Galeriji Klovićevi dvori svečano otvorena izložba Katarina Velika – carica svih Rusa.

Dugo najavljivana izložba predstavlja značajan kulturni i društveni događaj za Republiku Hrvatsku, a realizirana je zajedničkom suradnjom stručnjaka iz Državnog muzeja Ermitaž u Sankt-Peterburgu i Galerije Kolovićevi dvori.

Na izložbi je izloženo više od 1000 eksponata preko kojih posjetitelji mogu saznati zanimljivosti o životu carice Katarine II. Riječ je o caričinim osobnim predmetima, predmetima iz svakodnevnog života te umjetničkim djelima koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta.

Predmeti iz toaletnoga pribora, 1780.: dva svijećnjaka, posudica, dvije čaše s poklopcem, tri posude-kadionice

Otvarajući izložbu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je rekla kako je ova izložba kruna polustoljetnih veza između Zagreba i Sankt-Peterburga, učvršćenih prijateljstvom, razumijevanjem i suradnjom, posebno kroz umjetničke projekte kao što su baletna, glazbena i kazališna gostovanja. Naglasila je kako je kultura oduvijek bila važan ruski izvozni proizvod.

„Muzej Ermitaž je mitsko mjesto za sve povjesničare umjetnosti, ali i za sve nas koji volimo umjetnost. Prilikom posjete Rusiji uvjerila sam se kako je Ermitaž simbol Rusije, prepun vrijednosti i čarolije umjetnosti“, rekla je predsjednica. Dodala je kako je Katarina Velika bila carica svih Rusa, ali i državnica svog doba i bila je svjesna činjenice da državnici ne djeluju samo u sadašnjosti već oblikuju budućnost.

„Povijest je o njoj ispisala stranice posvećene prosvjetiteljskoj ulozi i pionirskom socijalnom programu. Zahvaljujući njezinom poznavanju umjetnosti Ermitaž je postao fascinantan čuvar povijesti umjetnosti cijelog čovječanstva koji osvaja ljepotom arhitekture i neprocjenjivim blagom koje čuva za buduće generacije“, istaknula je predsjednica. Kazala je kako kultura govori univerzalnim jezikom koji svi razumiju.

„Stoga neka ova svečanost umjetnosti bude daljnji poticaj svima nama za nova dostignuća i izgradnju još boljih kulturnih veza između Hrvatske i Rusije“, dodala je predsjednica.

Izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek je rekla kako je ova izložba potvrda očuvanja i održavanja kontinuirane izravne suradnje između Hrvatske i Rusije.

Par aroma vaza s poklopcima i cvjetnim uzorkom, 1780.-1796.

„Ovim projektom Hrvatska, Zagreb i Galerija Klovićevi dvori ponovno su se nakon međunarodnih i nacionalnih projekata pokazali kao uspješni domaćini i organizatori opsežnih i zahtjevnih izložbi koje mogu ponuditi stručnoj i široj javnosti. Izložba Katarina Velika – carica svih Rusa je izniman umjetnički i kulturni događaj, vrijedan i privlačan projekt koji će biti jedan od najvećih događaja u hrvatskoj kulturi ove godine“, istaknula je ministrica.

Posebni gost izložbe bio je zamjenik generalnog direktora Muzeja Ermitaž Georgij Vilinbahov koji je rekao kako je muzej prije nekoliko godina slavio svoj jubilej 250 godina postojanja. Naglasio je da je ova izložba posvećena utemeljiteljici Ermitaža i cilj je bio prikazati Katarinu Veliku i njezin rad s više strana, odnosno u okruženju njezine obitelji, kao utemeljiteljicu Ermitaža, kao predstavnicu u doba prosvjetiteljstva, caricu i kao političku ličnost koja je gradila mostove između država.

„Kad smo pripremali izložbu razmišljali smo o tome da političari često ruše mostove između naroda i svečana uloga kulture je graditi ponovno te mostove i ova izložba je most između Hrvatske i Rusije“, poručio je Vilinbahov.

Obelisci s grbovima Rusije i Permske, Moskovske, Peterburške, Tauridske, Vladimirske, Harkovske, Mogilevske, Astrahanske, Tulske, Sibirske (Kolivanske), Smolenske, Permske, Rjazanske gubernije

Otvorenju izložbe prisustvovali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ruski veleposlanik Anvar Azimov brojne osobe iz kulturnog, javnog, političkog života, predstavnici diplomatskog zbora te brojni ljubitelji umjetnosti.

„Oduševljena sam izložbom. Doista upoznajem Katarinu Veliku na drugačiji način, njezinu svestranost. Radila je za vrijeme u kojem je živjela, ali i za budućnost. Mislim da će generacije prepoznati da se isplati stvarati u životu i ostavljati iza sebe tragove. Kao žena me je oduševila i veliki je poticaj. Pokazala je detalje iz svog života, jednostavna je i veličanstvena u portretima“, rekla nam je Zagrepčanka Ana.

Izložba je oduševila i voditeljicu marketinga i odnosa s javnošću Muzeja za umjetnost i obrt Vesnu Jurić Bulatović koja je istaknula da je riječ o jednom iznimnom kulturnom događaju, o izložbi jedne velike kulture i države. Stoga ova izložba predstavlja čast za grad Zagreb i Hrvatsku.

„Moji kolege iz drugih zagrebačkih muzeja i ja bili smo u Sankt-Peterburgu, poznajemo rusku kulturu i ovo je uistinu velik doživljaj“, rekla je Vesna Jurić Bulatović. Dodala je kako su ju najviše dojmili portreti Katarine Velike i dvorjana.

„Uz ovakav materijal, uz ovakav fundus nije teško postaviti izložbu“, rekao je Dragan Bukovec, muzejski savjetnik u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Naglasio je da svaki od eksponata govori za sebe, bilo da se radi o zlatu, dragom ili poludragom kamenu ili o porculanu radi se zapravo o vrhunskoj kvaliteti. Dodao je kako Rusija ima kulturu i tradiciju te ju to krasi.

„Ovu izložbu sam već vidio tijekom priprema u Galeriji Klovićevi dvori, a sada sam otkrio neke nove eksponate. Najviše me se dojmilo oružje. Živim u Moskvi, ali tijekom posjeta Sankt-Peterburgu sam nekoliko puta posjetio Ermitaž. Rusima se sviđa ova izložba, vidim da su je večeras posjetili i neki moji sunarodnjaci“, rekao je Sergej Zhdanovič. Ovu jedinstvenu izložbu zainteresirani građani mogu posjetiti do 29 srpnja.

(Izvor fotografija s opisom: Katalog izložbe / http://gkd.hr/wp-content/uploads/2018/03/Ermitaz_katalog_preview_small.pdf)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni