Izložba Katarina Velika, carica svih Rusa je kulturni događaj Zagreba i regije

Izložba Katarina Velika, carica svih Rusa je kulturni događaj Zagreba i regije

Publika će moći vidjeti veličanstvene carske portrete i djela slikarstva europskih škola, skulpture, grafike, odjevne predmete carice i ostalih pripadnika dvora, predmete umjetničkog obrta i dragocjenosti

U Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak se otvara izložba Katarina Velika, carica svih Rusa kojom se obilježava 50. obljetnica prijateljstva gradova Sankt-Peterburga i Zagreba. Riječ je o izložbi djela iz jednog od najvećih svjetskih muzeja, Muzeja Ermitraž, a posvećena je vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti carici Katarini II.

Izložbu su u utorak na konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Milan Bandić, kustosica Muzeja Ermitraž, Natalia Bakhtareva, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov.

„Već sada postoji veliki interes za ovu izložbu. Sretan sam i ponosan što sam ravnatelj ove institucije i što mogu u četvrtak otvoriti izložbu koja je nastavak sjajnih izložbi proteklih 30 godina, od drevne Kine i drugih. Ova izložba je specifična, jer je rađena za našu galeriju i ovo je jedina takva izložba postavljena u ovom dijelu Europe“, rekao je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori. Izrazio je uvjerenje da će u izložbi uživati deseci tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.

Veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov je istaknuo kako se za dva dana očekuje veliki događaj za hrvatsku kulturu.

„Ovakva izložba se prvi put izlaže u Hrvatskoj i regiji. To je naš poklon za Hrvatsku i ljude u Hrvatskoj“, rekao je ruski veleposlanik. Naglasio je kako je izložba veliki događaj za razvoj kulturne suradnje te je najavio da će za nekoliko mjeseci, zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Bandića, Zagrepčani uživati u nastupu najboljeg baleta iz Sankt-Peterburga.

„Sretan sam što izložba traje tri mjeseca te će i građani Zagreba i turisti imati priliku vidjeti i upoznati remek djela Muzeja Ermitraž“, poručio je Azimov.

Kustosica Muzeja Ermitraž Natalija Bakhtareva je rekla kako Ermitraž često održava izložbe posvećene carici Katarini II. koja je najveća politička osobnost 18. stoljeća.

Istaknula je kako se vladavina Katarine II. naziva zlatnim stoljećem ruskog carstva. Na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori izlažu se više od 1000 eksponata. Po prvi puta predstavljaju se osobne stvari carice i njezine obitelji te njezina osobna umjetnička zbirka.

Publika će moći vidjeti veličanstvene carske portrete i djela slikarstva europskih škola, skulpture, grafike, odjevne predmete carice i ostalih pripadnika dvora, predmete umjetničkog obrta i dragocjenosti.

„Sigurna sam da je ova izložba uspjela zahvaljujući suradnji Muzeja Ermitraž i Galerije Kolovićevi dvori“, rekla je kustosica.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je kako je ponosan što će ova izložba zbližiti dvije kulture i dva naroda, ali je ponosan i zbog njezinog turističkog značaja za Zagreb i Hrvatsku te i zbog političkog razloga.

„Ovo je i za manje skoromnog čovjeka od mene veliki događaj. Kad je kultura u pitanju, ovo je glavni događaj ne samo za Zagreb, nego i regiju. Izložba potvrđuje da je Zagreb istinska europska prijestolnica kulture. Ponosan sam na ovu izložbu i hvala svima koji su u njoj sudjelovali“, istaknuo je gradonačelnik.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni