Izložba: Jugoton – istočno od raja (1947. – 1991.)

Izložba: Jugoton – istočno od raja (1947. – 1991.)

Priča o Jugotonu predstavlja danas svjedočanstvo burne i nadasve zanimljive povijesti jednog društva i kulture. Od samog osnutka 1947. preko Robićevog nastupa uz mlađahnu Zdenku Vučković na Opatiji 1958. s nezaboravnom pjesmom Moja mala djevojčica (puna je velikih želja), privlačnih kolor fotografija na naslovnicama ploča, mekog propuštanja prozapadne kulture na naša vrata i u naše domove

U Tehničkom muzeju u ponedjeljak je otvorena multimedijska izložba o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije. Kroz primjere dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti i prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne muzike. Izložba se održava u Tehničkom muzeju u Zagrebu do 30. studenoga u suradnji umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Tehničkog muzeja u Zagrebu.

tajci-plocaNa izložbi će biti prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Biti će izloženi znakovi i logotipovi; arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka, dokumentarnih fotografija. U sklopu izložbe održat će se nekoliko druženja i razgovora s urednicima, glazbenicima i dizajnerima. Uz izložbu biti će otisnut bogato opremljen katalog, a Croatia records objavit će CD box – reizdanje devet originalnih extended play singlova domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina.

Jugoton, prva i najveća diskografska kuća bivše Jugoslavije, primjer je socijalističkog diva popularne kulture izraslog na krilima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. sve do 1991. godine. U svojim najsjajnijim danima imao je milijunske naklade,ugovore s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogo licencnih izdanja, direktorski i urednički „tim snova”, ljude s relevantnim autorskim karijerama prije i za vrijeme rada u Jugotonu.

Priča o Jugotonu predstavlja danas svjedočanstvo burne i nadasve zanimljive povijesti jednog društva i kulture. Od samog osnutka 1947. preko Robićevog nastupa uz mlađahnu Zdenku Vučković na Opatiji 1958. s nezaboravnom pjesmom Moja mala djevojčica (puna je velikih želja), privlačnih kolor fotografija na naslovnicama ploča, mekog propuštanja prozapadne kulture na naša vrata i u naše domove, prvih rock izdanja koja su značila novu modu i stil života do visokotiražnih pop proizvoda te originalnih novovalnih izvođača, Jugoton je zaista bio „paket aranžman” ovih prostora. Važan, utjecajan, nezaobilazan, pokazao je da se i ovdje, na rubu jednog grada na rubu Europe, pisala povijest popularne kulture.

1963-Zagreb-63Proizvodnja nosača zvuka na teritoriju Hrvatske, na izložbi je zastupljena strojevima i uređajima iz bivše tvornice Jugoton koji predstavljaju proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka, a donacija su Croatia Recordsa.

Tehnički muzej u svojim zbirkama posjeduje gotove sve ključne strojeve u procesu proizvodnje gramofonskih ploča koje su se proizvodile u bivšem Jugotonu. Njihovim izlaganjem predstavljamo sve faze procesa proizvodnje, odnosno tijek nastajanja gramofonskih ploča i audiokaseta, koje su mlađim generacijama postale nepoznate.

Kako je bivši Jugoton bio pionir u proizvodnji gramofonskih ploča na području bivše države, tako je bio i začetnik u proizvodnji audiokaseta. Za razliku od proizvodnje gramofonskih ploča, koja je bila u tehnološkom smislu vrlo zahtjevna i komplicirana, proizvodnja audio kazeta bila je mnogo jednostavnija i gotovo potpuno automatizirana. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni