Izložba Josipa Trostmanna u povodu 80. obljetnice života i 55 godina rada

Izložba Josipa Trostmanna u povodu 80. obljetnice života i 55 godina rada

»Četiri godišnja doba jutrom, danom, zalaskom sunca tvore predivne ugođaje zidina i grada. Čisto nebo, oblaci, nevrijeme, grmljavina pridonose bogatstvu doživljaja prizora. Nadahnjuju me, razvijaju kolorit i maštu«, govori nam umjetnik

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Iznimno ugledni suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Josip Trostmann izlaže u svom gradu, u Atriju palače Sponza. Autor je iznimno cijenjenog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu, višestruko je nagrađivan… Povod izložbe je osamdeseta obljetnica života i 55 godina umjetnikova rada.

Što ste izložili gospodine Trostmann?

U petak 13.7. izložio sam 13  slika (tehnika – ulje na platnu) “Dubrovnik iz Svetog Jakova ” prigodom osamdesetog rođendana. Naime, već 40 godina živim u Svetom Jakovu, odakle je pogled na more, od istoka (Cavtat) preko Lokruma na jugu do grada na zapadu veličanstven.

Što posebno od motiva volite?

Četiri godišnja doba jutrom, danom, zalaskom sunca tvore predivne ugođaje zidina i grada. Čisto nebo, oblaci, nevrijeme, grmljavina pridonose bogatstvu doživljaja prizora. Mene nadahnjuju, razvijaju kolorit i maštu.

Mediteran je ključ?

Mediteran su početkom 19. stoljeća otkrili Matisse, Derain i drugi francuski slikari kao raj na zemlji veselja i žarkog kolorita. Rođen sam na Mediteranu, upio sam njegove vrijednosti i boje. One su prisutne u mojim radovima već više od 50 godina.

Kakvi su vam trenutno planovi?

Izložba iz Sponze bit će postavljena u manjem obimu na jesen u galeriji »Mala« na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Tome se radujem.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni