Izložba “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu”

Izložba “Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu”

(Natjecanje jedinica DVD-a Varteks u kategoriji žena / Foto:  HVZ)

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u petak, 8. srpnja u 19 sati se otvara izložba Iza vatrenog zida – žene u vatrogastvu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske. Od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva, preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Ulazak žena u vatrogastvo povezan s Prvim svjetskim ratom

Premda možemo pretpostaviti da su žene oduvijek sudjelovale u gašenju požara, prvi put se u kontekstu vatrogastva spominju u izvorima iz razvijenog srednjeg vijeka. Mahom u statutima dalmatinskih gradova. U povijesnim izvorima novog vijeka koji se odnose na vatrogastvo, žene se tek iznimno spominju. To naročito vrijedi za 19. stoljeće, kada se razvija stereotip vatrogasca-heroja koji u slikovnim prikazima nerijetko spašava – ženu!

Odlike koje su se pripisivale vatrogascima, poput hrabrosti, snage (psihičke i fizičke) i racionalnosti, smatrale su se odlikama svojstvenim muškarcima. Žene se nisu smatrale biološki predodređenima za vatrogastvo. Ulazak žena u organizirano vatrogastvo usko je povezano s Prvim svjetskim ratom, kada su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava u velikom broju sudjelovali u ratnim zbivanjima. To je dovelo do potrebe za popunjavanjem upražnjenih mjesta novim članovima. Isprva su to bili stariji dječaci, a potom i žene.

Samaritanski odjel DVD-a Đakovo, 1930. (Foto: Muzej hrvatskog vatrogastva)

Tema uključivanja žena u vatrogastvo aktualizira se početkom 1930-ih, kada je osnovan prvi ženski odjel u povijesti hrvatskog vatrogastva – Odjel bolničarki/samaritanki dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo. Ulazak većeg broja žena u vatrogastvo usko je vezan uz razvoj industrije pa je tako i Anka Drvarek, prva žena s titulom vatrogasnog časnika u Kraljevini Jugoslaviji bila članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks).

Vatrogasna iskaznica Anke Drvarek, 1936 (Foto: Muzej hrvatskog vatrogastva)

“Da smo mi ženske sposobne da se primimo i pridružimo dužnosti vatrogasaca i da mi sa našom braćom zajedno vršimo uzvišenu službu pomoći našemu bližnjemu, kada ga snadje nesreća, to nam ne može nitko osporiti.”

(Voditeljica ženskog vatrogasnog odjela DVD-a Đakovo, sestra Marija Ćubriković, u: Vatrogasni kalendar, Vatrogasna zajednica Savske banovine, Zagreb, 1936., str. 62)

Sve više žena u vatrogastvu

Uslijed intenzivne industrijalizacije nakon Drugoga svjetskog rata, broj industrijskih vatrogasnih četa raste. Sukladno politici zapošljavanja žena u industriji, koja je rezultirala rastom broja industrijskih radnica, raste i broj žena uključenih u vatrogastvo. U profesionalnom vatrogastvu, prve žene zapošljavaju se tek 1980-ih godina. Danas je u profesionalnom vatrogastvu zaposleno 37 žena, odnosno 1,19 %.

Vježbe – DVD Jadran, Zagreb (HVZ)

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je ostvarena u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Izložba ostaje otvorena do 4. kolovoza 2022., a ulaz je besplatan. Radno vrijeme: utorak – petak: 11 – 19; subota – nedjelja: 10 – 14; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni