Izložba “Iz generacije u generaciju – nova Hagada”

Izložba “Iz generacije u generaciju – nova Hagada”

U povodu židovskog blagdana Pesaha i u sklopu Festivala Tolerancije, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu s predsjednikom Festivala Brankom Lustigom, otvorio je u ponedjeljak izložbu ilustracija velikog austrijskog umjetnika Arika Brauera pod nazivom Iz generacije u generaciju – nova Hagada.

Izložbu organiziraju 11. Festival tolerancije – JFF Zagreb, Austrijski kulturni forum Zagreb i Muzej za umjetnost i obrt, a donosi pogled na ključna događanja židovske povijesti kao što je proljetni blagdan Pesah čiji početak obilježava Seder večer. Tada Židovi diljem svijeta čitaju priču o oslobođenju Židova od ropstva i izlasku iz Egipta.

»Djela koja danas predstavljamo su religijskog nadahnuća te evociraju židovsku tradiciju. Novu Hagadu je Arik Brauer ilustrirao motivima najvećeg židovskog blagdana Pesaha. Dopustite mi da vas sve uoči ovog blagdana, koji simbolički sadržava ljudskost, pozovem da ispunimo svoju ljudsku i moralnu dužnost, da se poklonimo svima koji se u našem društvu zalažu za toleranciju različitih identiteta«, rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik je također najavio da je dobivena i zadnja suglasnost Hrvatskih željeznica za lokaciju budućeg Muzeja tolerancije, koji bi trebao biti smješten u prostoru bivše zagrebačke uljare u Branimirovoj ulici. Istaknuo je da je ideja o Muzeju, kao i o podizanju spomenika žrtvama holokausta potekla od Branka Lustiga i njega osobno.

Izložba Iz generacije u generaciju se može pogledati do 16. travnja 2017. (zg-m)