Izložba “Ivan Standl – Zagrebački fotograf”

Izložba “Ivan Standl – Zagrebački fotograf”

(Foto: MGZ)

U Muzeju grada Zagreba je sredinom prosinca prošle godine otvorena Izložba Ivan Standl – Zagrebački fotograf, koja se može razgledati do 19. ožujka 2023.

Ivan Standl (1832. – 1897.), rođenjem Čeh, jedan je od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj. U Zagrebu je od sredine 1860-ih sve do smrti vodio profesionalni atelijer. Portretirao je građanstvo, snimao prirodne i kulturne znamenitosti, različite umjetničke predmete, ali i za potrebe znanstvenih istraživanja.

Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao je kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880. godine.

Muzej grada Zagreba u partnerstvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Muzejom za umjetnost i obrt, u povodu 190. obljetnice Standlova rođenja i 125. obljetnice smrti, pripremio je prvu monografsku izložbu ovoga majstora fotografije koji je u našoj sredini stekao zasluge zbog dugovječnosti djelovanja, kompleksna opusa i mnogih nagrada.

Njegova žanrovska svestranost odredila je koncepciju izložbe koja u četirima tematskim cjelinama okuplja najreprezentativniju građu iz renomiranih lokalnih zbirki i nastoji pokazati zašto ga je Gjuro Szabo, davnašnji ravnatelj ovoga muzeja, prozvao „nenadkriljenim zagrebačkim fotografom“. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni