Izložba inovacija ARCA: Madrac s efektom hlađenja posebno zainteresirao posjetitelje

Izložba inovacija ARCA: Madrac s efektom hlađenja posebno zainteresirao posjetitelje

Ove je godine na Međunarodnoj izložbi ARCA predstavljeno više od 200 inovacija

Na zatvaranju 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA u nedjelju su u Boćarskom domu svečano dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim hrvatskim i inozemnim inovatorima. Najznačajnija nagrada izložbe, Grand Prix pripao je Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda za inovaciju Cool Vision.

Riječ je inovativnom madracu kojeg karakterizira efikasno hlađenje površine prilikom dodira s toplom vlagom odnosno znojem s tijela spavača.

„Efekt hlađenja postiže se zahvaljujući kombiniranju Tenzel vlakana i specijalnog inovativnog polimera“, objasnila je Bernarda Cecelja dodavši da je riječ o jedinstvenoj primjeni na svijetu razvijenoj upravo u tvrtki Bernarda iz Pušćina. Inače ova tvrtka jedno je od najuspješnijih domaćih inovativnih poduzeća koje zapošljava više od 180 radnika, a čije se inovacije izvoze diljem svijeta. Cool Vision madrac već se nalazi na domaćem tržištu, a u tvrtki uskoro planiraju i izvoz u Bjelorusiju, Rusiju i Švicarsku.

Ove je godine na Međunarodnoj izložbi ARCA predstavljeno više od 200 inovacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Rumunjske, Poljske, Turske i Irana, a 176 ih je konkuriralo za nagrade.

Izložba je tematski obila posvećena mladima, a održano je i natjecanje mladih inovatora i poduzetnika pod nazivom Dan inovativnih ideja. Najuspješnije mlade inovatore i poduzetnike, Dejana Čurčića za 3D digitalizator, Zlatka Dražića za kosilicu na daljinsko upravljanje i Gorana Šinceka za inovativne mobilne aplikacije, nagradili su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora i Tehnološki park Zagreb nastupom na izložbi iENA u Nürnbergu odnosno podrškom u realizaciji projekta kroz program Predinkubacije u Tehnološkom parku Zagreb.

Osim Grand Prixa, dodijeljene su  i zlatne, srebrne i brončane medalje. Zlata su između ostalih za inovacije osvojile i tvrtke PIP, HS Produkt, Razvojni tim Končar – Inženjering za energetiku i transport, Citus, Šestan – Busch, Altpro, Tehnix i drugi. Među zlatom nagrađenim inovacijama je i velik broj onih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i mladih inovatora učenika srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni