Izložba i predavanje “Molekule i sav taj nano”

Izložba i predavanje “Molekule i sav taj nano”

U kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u petak 23. rujna bit će održano prigodno predavanje Molekule i sav taj nano kojim će biti popraćena iz Molekule koje su promijenile svijet. Predavanje počinje u 19 sati, a održat će ga autorica izložbe dr. Ljiljana Fruk. Ulaz na predavanje je besplatan, a autorica će istom prigodom sudionike predavanja provesti i kroz izložbu.

Zahvaljujući tehnološkom napretku, moderna nam znanost nastavlja otkrivati zadivljujuću ljepotu molekularnog svijeta. Iako smo razvili moćne instrumente pomoću kojih možemo vidjeti, dizajnirati i promijeniti molekularnu strukturu, ipak smo tek na početku razumijevanja složenih prirodnih procesa.

Predavanje je zamišljeno kao putovanje kroz svijet molekula, njihove strukture i značaj, ali i kao osvrt na mnoge lijepe i važne, a nama često nevidljive procese i arhitektonska rješenja manja od 0.0000001 metra, čiju gradnju i proučavanje nazivamo nanotehnologijom.

Za ovo jednosatno putovanje nije potrebno veliko znanje iz kemije i drugih prirodnih znanosti već samo puno radoznalosti i želje za upoznavanjem nevidljivog oko nas. Ionako smo svi mi već kemičari, a da toga uglavnom i nismo svjesni.

Više informacija o izložbi dostupno je na mrežnoj stranici Muzeja.

Autorica izložbe Ljiljana Fruk doktorica je kemije i znanstvenica koja proučava nanostrukture. Rođena je u Krapini, diplomirala je kemiju u Zagrebu gdje je 1998. godine dobitnica rektorove nagrade. Kao dobitnica brojnih stipendija (Humboltova, Marie Curie i dr.) znanstvenu karijeru nastavila je u inozemstvu. Od 2014. radi na Tehnološkom institutu u Karlsruheu, a od 2015. predaje na Sveučilištu Cambridge, Odjelu biotehnologije i kemijskog inženjerstva. (zgm)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t