Izložba “Hrvatska u koracima”

Izložba “Hrvatska u koracima”

(Milan Ratkajec)

Hrvatska u koracima, naziv je izložbe fotografija, karikatura, ilustracija te starih fotoaparata koja je danas otvorena u Domu za starije osobe Maksimir. Autor fotografija je Milan Ratkajec, a ilustracije nadahnute njegovim radovima napravila je ilustratorica Ida Jakovac, dok karikature potpisuje međunarodno poznati karikaturist, dobitnik mnogobrojnih nagrada, Damir Novak.

Autorski tim predstavlja fotografijama, karikaturama i ilustracijama svoje viđenje proteklih događaja u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Na izložbi se može razgledati dvadesetak fotografija u crno-bijeloj tehnici i koloru, snimljenih od 1960-ih godina naovamo. Ratkajec (86) koji se od rane mladost bavio novinskom fotografijom zabilježio tada nova društvena kretanja – pojavu masovnog turizma u bivšoj državi, kako se nekad dočekivalo visoke državne dužnosnike, seobu hrvatskih gastarbajtera, propadanje industrije… Ukratko, to je jedan prikaz transformacije društva kroz vrijeme.

Automobil kao predmet fotografskog interesa

Osobno nam je posebno upečatljiva monokromatska fotografija Investitor obnove koja prikazuje vlasnika nekretnine odlučnog izgleda i čvrstog stava koji podbočene ruke nadzire radove na svojoj nekretnini. Vidi se odmah iz prve – to je čovjek kod kojega nema »labavo« i zacijelo mu majstori neće nešto zafušati.

Također tu je i izvrsna fotka u boji Prvi dan poslije hrvatske ratne Oluje na kojoj raspušteni konji izgubljeno lutaju po Ininoj benzinskoj postaji. Automobili i sve što je vezano uz njih je i inače čest motiv fotografija Milana Ratkajca, pa je tako i slučaj s fotkom Još jedan manje, snimljenoj nakon nečije sahrane, a na kojoj se vide instrumenti članova »pleh muzike« ostavljeni na pješačkom prijelazu, popularno, zebri, koja služi kao interesantni kontrastni detalj. U pozadini je gotovo neizostavni subjekt interesa – automobil.

Zanimljivu interpretaciju fotografije Trančiranje oštećenog (automobila) je napravila Ida Jakovac koja služi kao njen nastavak, odnosno produžetak.

“Trančiranje oštećenog” M. Ratkajca i “Nestajenje” I. Jakovac

Damir Novak se ovdje predstavio s dvije karikature; jedna je posvećena vatrogascima, a druga pravosuđu.

Damir Novak uz karikaturu “Spašavanje profitera”

Izložba analognih fotoaparata

Od predmeta na izložbi su izloženi stari analogni fotoaparati, među kojima i proizvodi japanske Minolte, sovjetskog Zenita i njemačkog proizvođača Dacora (Ratkejec kaže da su ga izloženi aparati služili punih 50 godina), a tu su i role starih filmova, među kojima i oni od neslavno propale Fotokemike te starinski radioaparati.

Ova kronika proteklog vremena posjetitelje vraća u prošlost te im omogućava da viđeno nadograđuju svojim stavovima i razmišljanjima.

Izložba će za građanstvo biti otvorena od 13. do 20. svibnja 2022., od ponedjeljka do petka (10 do 15 sati) u Domu za starije osobe Maksimir, Hegedušićeva 20.

Ulaz slobodan je slobodan, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

 Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni