Izložba fotografija Zvonimira Atletića

Izložba fotografija Zvonimira Atletića

U Galeriji Modulor, u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1) sutra u 19 sati otvara se izložba fotografija  Zvonimira Atletića  na kojoj će biti predstavljeni radovi iz opusa „Zagrebačka katedrala“ i „Vitraji“.  Izložba je dio višegodišnjeg ciklusa „Luka Mjeda predstavlja fotografe“ i može se razgledati do 10. siječnja ove godine.

Iz teksta kataloga:

 ATLAS MISTIKE SVJETLA

 „Pogledi posjetitelja u zagrebačkoj katedrali zaustavljaju se instinktivno na najudaljenijim i najvišim točkama katedrale – na prodorima svjetla koje mistično titra kroz vitraje i poigrava se na visokim gotičkim kamenim stupovima. Dinamična izmjena svjetlosnih prodora kroz vitraje, svakog trenutka daje novu živost prostoru i otkriva posjetitelju nove elemente i detalje, koje ni sam arhitekt prigodom oblikovanja prostora nije ni mogao zamisliti. Tako je i u brojnim katedralama diljem svijeta koje su urešene vitrajima – oslikanim staklenim površinama priljubljenima uz skladne kamene otvore i figure unutar britkih rezova zidnih ploha. Mistika svjetla obuzima namjernika u tom prostoru te ga izmiješta iz svakodnevice i prenosi ga, barem na trenutak, u sferu drugačijega i Drugoga…

 …Zvonimir Atletić pronašao je inspiraciju za svoje mistično bilježenje trenutaka svjetla u zagrebačkoj katedrali. Zahvaljujući njegovom radu, zumiranje pojedinih kadrova omogućuje nam izravniju komunikaciju s posredovanim detaljem koji nam se predaje u zaustavljenom, ali izravnom pogledu. Iz visina svodova katedrale dolazi k nama, u nizinu. To je i Božja logika. Vjera traži izravni pogled, susret, trajanje. Motivi iz Isusova i Marijina života, preslikani s katedralnih vitraja, mogu pokrenuti svjetlo razmišljanja i traganja za istinom o smislu ljudske egzistencije i njezinom kvalitetnom trajanju. I jedan nas običan vitraj može potaknuti na ljudsko zajedništvo i solidarnost. Kao što vitraj ne bi mogao opstati da staklo nije umreženo olovnim okvirićima, tako ni naš ljudski život bez bližnjih ne bi bio dovoljno osvijetljen, transparentan ni mističan nama samima. Tako nebesko i zemaljsko, svjetlo i zatamnjeno dobiva novu, mističnu dimenziju. Mistika pomaže da se dogodi susret koji je moguć samo između osoba. Mistik doživljava živoga Boga, Boga punog mogućnosti. Mistik se „ne nalazi samo pred Bogom i ne samo u Bogu, ne samo prema Bogu i ne nalazi samo Boga u sebi samome, nego on nalazi sebe uvučenoga u zajedništvo s Bogom, u ljubav koja je uvijek bila u Bogu i koja se dijeli“. To je atlas naše vjere!

Mons. Nedjeljko Pintarić,

Moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni