Izložba u povodu 70. godišnjice oslobođenja Zagreba

Izložba u povodu 70. godišnjice oslobođenja Zagreba

Izložbu “Oslobođenje Zagreba” čini oko 60 fotografija Zagreba snimljenih u prvoj polovici svibnja 1945. godine

U predvorju Gradske uprave danas je otvorena izložba fotografija Oslobođenje Zagreba povodom obilježavanja 70. godišnjice oslobođenja Zagreba i 40. godišnjice proglašenja Grada Zagreba Gradom herojem.

Izložbu organiziraju članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije, a otvorio ju je gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da su Hrvati u velikom broju sudjelovali u Narodnooslobodilačkom ratu te tako pokazali antifašistički karakter Zagreba i Hrvatske.

Izložene fotografije dio su izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja Oslobođenje Zagreba autora Nataše Mataušić i Marija Šimunkovića, koju čini i oko 60 fotografija Zagreba snimljenih u prvoj polovici svibnja 1945, objasnila je kustosica Zbirke fotografija, filmova i negativa u HPM-u Rhea Silvija Ivanuš.

Ovo je samo jedna od manifestacija kojima se obilježava ova važna obljetnica, sutra se očekuje tribina “Antifašizam danas“, u organizaciji Centra za mirovne studije i Antifašističke lige te predstavljanje knjige Milana Radanovića: Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. godine.

U petak 8. svibnja položit će se cvijeće na Partizansko groblje na Mirogoju, nakon čega će se održati svečana zajednička sjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba, a subota je rezervirana za Festival poezije otpora. (zagreb.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni