Izložba fotografija o skulpturi Frulaš

Izložba fotografija o skulpturi Frulaš

Krajem tridesetih godina urbanizira se dio Trešnjevke planskom izgradnjom, te se usred naselja gradi park za djecu sa igralištem i bazenom u kojem je bila i skulptura. Park je osmislio Ciril Jeglič, a doradio i dovršio gradski krajobrazni arhitekt Smiljan Klaić

U Galeriji Modulor  Centra za kulturu Trešnjevka sutra  (utorak 11. 2.) u 19 sati otvara se izložba fotografija o skulpturi Frulaš Frana Kršinića i uređenju Parka naselja Prve hrvatske štedionice.

Naime, krajem tridesetih godina urbanizira se dio Trešnjevke planskom izgradnjom, te se usred naselja gradi park za djecu sa igralištem i bazenom. Park je osmislio Ciril Jeglič, a doradio i dovršio gradski krajobrazni arhitekt Smiljan Klaić.

Nakon svečanog otvorenja parka 22. 6.1940. Klaić je snimio desetke fotografija, a neke od njih sada će biti po  prvi put javno izložene. Na zidiću usred Parka je bila postavljena gipsana skulptura Frulaš iz 1928. koju je Frano Kršinić poklonio gradu Zagrebu s namjerom da se odlije u bronci i postavi u javni prostor. Nakon izlaganja na zidiću, ona više nigdje nije viđena, niti je igdje spomenuta, pa je najvjerojatnije razbijena jer nije bila učvršćena.

frulas_park_bazen

Uz pomalo idilične fotografije uređenog Parka izložba predstavlja i Kršinićeva djela koja su tematski i oblikovno bliska izgubljenom Frulašu. Od svih djela na temu pastira i frulaša, ova trešnjevačka skulptura je sigurno najelegantnije i najbolje oblikovana, pa je velika šteta što je uništena neopreznim postavljanjem i izlaganjem.

Izložbu je pripremio Maro Grbić, jedan od nasljednika kipara Frana Kršinića, koji brine o očuvanju Kršinićevih kipova– prvenstveno u vlasništvu obitelji.

Na otvorenju će nastupiti mladi flautisti profesorice Irene Crnogaj iz osnovne glazbene škole Blagoja Berse: Ivana Gabrijela Turina, Magdalena Juričić i Luka Prlić.

Samo na otvorenju će biti izložen drveni kip Frulaša iz 1926.

Izložba fotografija bit će otvorena do 21.veljače.  (zg-m)