Izložba Elvisa Bertona ”Clean Up After Your Dog” u Galeriji Galženica

Izložba Elvisa Bertona ”Clean Up After Your Dog” u Galeriji Galženica

(Foto: press materijal)

U petak, 1. travnja u 19 sati, u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici, otvara se samostalna izložba istarskog umjetnika Elvisa Bertona (rođ. 1970.), predstavnika suvremene hrvatske autsajderske i art brut scene, naziva ”Clean Up After Your Dog”.

„Clean Up After Your Dog“ je projekt kojim autor reagira na stanje u društvu. Umjetnik navodi da su ga „gospodarski i politički skandali, kriminal, raznorazni reality showovi, senzacionalizam i žutilo u elektronskim i tiskanim medijima, malograđanština, ekološko zagađenje kao i sve loše što ljudi čine jedni drugima i planeti Zemlja“ naveli da osmisli ovaj projekt koji se sastoji od nekoliko likovnih ciklusa, skulptura i instalacija na kojima je radio posljednjih godina.

Riječ je o likovnim ciklusima „Gola stabla“, „Limuni“ i „Cvijeće“, skulpturama „Kameno cvijeće“ te instalaciji „Vrt“, a povezuju ih ploče (slike) s natpisom „Clean Up After Your Dog“ po kojemu je projekt i nazvan. Autorova ideja je da svi ti radovi zajedno predstavljaju vrt ili park, a projekt usprkos nazivu zapravo nema nikakve veze sa psećom „kakicom“, nego sa svim mogućim „prljavštinama“ kojima smo svakodnevno izloženi putem medija.

Eskapistički vrt

To je utopijski i eskapistički vrt u kojem nije poželjno ostavljati „kakicu“ bilo kakve vrste, a predstavlja svijet koji bi mogao biti puno bolje i ljepše mjesto za život. Iako je projekt osmislio prije pandemije korona virusa, može se primijeniti na trenutnu situaciju jer govori upravo o izolaciji, mjestu fizičke i psihičke izoliranosti.

»Izložbu „Clean Up After Your Dog“ možemo promatrati kao svojevrsnu umjetničku instalaciju koja nas navodi na propitkivanje u kakvom svijetu živimo. Svaki od ovih motiva nosi nam neku poruku, a iščitati ih možemo zasebno ili kao cjelinu«, navodi kustosica izložbe Daniela Bilopavlović Bedenik. Dodaje kako smo na ovoj izložbi suočeni sa sukusom Bertonovog stvaralaštva, njegovog pogleda na današnji svijet i najaktualniji problem današnjice, ekologiju i konzumerizam koji promatrača ne ostavlja ravnodušnim, već ga poziva da stvori vlastitu viziju i procjenu.

Grablje kao “čistač”

Bilopavlović Bedenik pojašnjava kako ogoljena stabla podsjećaju na bodljikavu žicu i kao da nas upozoravaju izazivajući nelagodu kod promatrača. Limuni koje secira i istražuje im utrobu u jednoj su fazi sirovi, u drugoj pak fini i uglađeni. Cvjetovi na platnu i njihova simbolika, s druge strane, ostavljaju mjesta optimizmu i nadi. Grablje pak kao svojevrsni „čistač“, povezuju u cjelinu cijeli koncept izložbe.

»I na kraju, znak upozorenja „počistite za svojim psom“ koji metaforički upućuje na sve nečistoće koje ugrožavaju postojanost živog svijeta«, komentira Bilopavlović Bedenik, koja je inače voditeljica Zbirke marginalne umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja.

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni