Izložba “Đuro Đakovic- portreti rada”

Izložba “Đuro Đakovic- portreti rada”

(Foto: TMNT)

»Đuro Đakovic- portreti rada« – naziv je izložbe koja će biti otvorena u petak, 4. studenoga u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (hala A, 1. kat).

Izložba prikazuje rad i radne procese u tvornici „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu kroz fotografije iz fundusa Muzeja Brodskog Posavlja te portrete radnica (glodačica, zavarivačica, voditeljica dizalica itd.).

Selekciju fotografija za izložbu pripremila je kustosica Muzeja Brodskog Posavlja Uršula Bešlić. Uključuje fotografije Toše Dabca, Milana Pavića, Marijana Szabe, Vilka Zubera i Ota Hohnjeca snimljene u tvorničkim pogonima u svrhu promidžbe tvornice u socijalističkom razdoblju (od 1949. do kasnih 1960-ih).

Osim što dokumentiraju vrste rada i radne procese u tvorničkim pogonima (kovanje željeza, zavarivanje kotlova i sl.) izabrane fotografije čine važan segment ukupnog fundusa hrvatske industrijske fotografije.

Portrete i priče radnica tvornice „Đure Đaković“ za potrebe izložbe pripremila je Ana Rajković Pejić, znanstvena suradnica pri Hrvatskom institutu za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje temeljem objava i članaka objavljivanih u tvorničkom listu tijekom kasnog socijalizma.

Usporednim prikazom naručenih promidžbenih fotografija iz tvorničkih pogona i portreta radnica iz tvorničkog lista, izložba »Đuro Đaković – portreti rada« daje uvid u dva procesa. Onog jačanja industrije i radničke klase kao temelja društvenog razvoja te procesa emancipacije žena koji se manifestira i kroz uključivanje žena u tradicionalno »muška« područja u tzv. teškoj industriji i njihovu promidžbu u radničkim glasilima.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja Brodskog Posavlja, Hrvatskog instituta za povijest Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni