Izložba crteža Nikole Čižmešije

Izložba crteža Nikole Čižmešije

U Galeriji Crta, Švarcova 18, u srijedu, 15. rujna u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba Nikole Čižmešije – »Crteži«.

Svatko tko poznaje Nikolu zna da mu je strip najvažnija sporedna stvar na svijetu. Radost i entuzijazam s kojim čita stripove i priča o njima prenosi se i na njegov vlastiti rad. Na svakoj nacrtanoj stranici vidi se njegova ljubav prema toj umjetničkoj formi.

Njegovi stripovi odišu dinamikom i pršte energijom. Inspiraciju crpi iz različitih izvora – drugih stripova, povijesti umjetnosti, filma, svakodnevice… Vješto kombinira stilove, tehnike i zakonitosti različitih tipova stripova, od američkog superherojskog stripa, japanske mange te europskih stripova slobodnije forme. Uspijeva stvoriti nešto novo i drugačije, a  opet poznato. Pritom ostaje uvijek vjeran sebi i njegovi radovi su uvijek prepoznatljivi. Uz sve utjecaje, to je i dalje vrlo jasno i prepoznatljivo Nikola.

Promatrajući stranice stripa, jasna je važnost dinamike u Nikolinom radu. Eksplozivnim kadrovima, razbijanjem granica okvira samog kadra te pomicanjem kuta gledanja  dinamizira radnju te čini svaku stranicu „živom“. Dinamičnim pozama likova te mekim, čistim linijama naglašava pokret, a svakim kadrom nastoji donijeti nešto novo pazeći pritom na skladnost cijele stranice. Njegove likove karakteriziraju jasne ekspresije te nastoji izbaciti suvišno i tako pustiti radnju u prvi plan.
Kadrovi, a ujedno i cijele stranice unutar stripa, posložene su tako da imaju savršen omjer dinamičnog i sporog, kompleksnog i jednostavnog, što pridonosi koherentnosti stranice, tj. stripa te pruža pravi užitak za čitanje i gledanje.

Nikola se ne boji izaći iz svoje „komfort“ zone i pokušati nešto novo i drugačije kako bi stranica bila što zanimljivija. Ima nevjerojatnu sposobnost i da najobičnije, svakodnevne situacije učini dinamičnim, svježim i uzbudljivim.

Izloženi radovi nastali su u doba Nikolinog studija na Akademiji likovnih umjetnosti, a dio radova nastao je za njegov diplomski rad „Put“. Ova izložba prikazuje i Nikolin put ka daljnjem razvitku. U razmaku od samo par godina vidi se znatan napredak u Nikolinom opusu koji je postignut njegovom voljom, trudom i mukotrpnim radom te težnjom da pomakne vlastite granice onoga što može.

Franka Maras

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni