Izložba Ars et virtus produbljuje prijateljstvo Mađarske i Hrvatske

Izložba Ars et virtus produbljuje prijateljstvo Mađarske i Hrvatske

(Foto: https://min-kulture.gov.hr)

„Izložba će postati referentna točka za nove generacije mladih koji će naučiti mnogo o zajedničkoj hrvatskoj i mađarskoj povijesti, ali i steći uvid u umjetnička remek-djela koja smatramo vrhuncem epoha što su se izmjenjivale od početka 12. do 20. stoljeća“, zaključila je Obuljen Koržinek

Ivana Vranješ

U Galeriji Klovićevi dvori sinoć je otvorena izložba Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine kojom se osvješćuje postojanje jedne od najdugovječnijih državnih zajednica u Europi. Jedinstvena izložba prikazuje najljepše umjetnine iz baštine mađarskih i hrvatskih veza u kronološkom razdoblju od srednjeg vijeka do 1918 godine.

Na izložbi se može razgledati 140 eksponata, među kojima su najstarija zastava Hrvatske iz 17. stoljeća, sporazum iz 12. stoljeća između ugarskog kralja Kolomana i hrvatskog plemstva „Pacta Conventa“, Zlatna bula, slika Vlahe Bukovca „Dubravka“, kaciga i sablja Nikole Zrinskog, škrinja svetog Šimuna koju je Zadranima darovala ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta… Autori izložbe su Marina Bagarić, Dragan Damjanović, Petra Vugrinec, Krisztina M. Lovas i Laszlo Szende.

Ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić je rekao da Galerija ovom izložbom nastavlja ciklus kojim propituje kulturne veze Hrvatske s europskim zemljama na području likovnih umjetnosti i arhitekture. „Izložbom o kulturnim tezama na području likovnih umjetnosti Hrvatske i Mađarske nastavljamo propitivanje bremenite povijesti naše zemlje u osam stoljeća dugoj zajednici s Mađarskom”, istaknuo je Picukarić.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je ocijenila da se radi o događaju od izuzetnog značaja za Mađarsku i Hrvatsku. „Zajedničkim otvaranjem izložbe potvrđujemo svoj angažman i doprinos izgradnji još snažnije bilatelarne kulturne suradnje dviju prijateljskih država”, izjavila je. Naglasila je da je zagrebačka publika dobila priliku upoznati sveobuhvatnu prezentaciju povijesnih događanja u posljednjih 800 godina na teritoriju Hrvatske i Mađarske o kojima plastično svjedoče vrhunska dijela umjetnosti.

„Izložba će postati referentna točka za nove generacije mladih koji će naučiti mnogo o zajedničkoj hrvatskoj i mađarskoj povijesti, ali i steći uvid u umjetnička remek-djela koja smatramo vrhuncem epoha što su se izmjenjivale od početka 12. do 20. stoljeća“, zaključila je Obuljen Koržinek.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić istaknula je važnu ulogu Julija Klovića u stvaranju veze između Mađara i Hrvata koji je nadahnuća za svoja umjetnička dijela nalazio na dvoru Matijaša Korvina. „Bilo je puno intelektualaca koji su se borili protiv hrvatsko-ugarske zajednice, poput Marije Jurić- Zagorke. No ono što ostaje i vrijedi više od svih prijepora, neslaganja, sukoba je kultura i baština koja svjedoči o tome da su dva kraljevstva govorila sličnim jezikom bez obzira koliko su različiti“, ustvrdila je

O povijesnim vezama, ali i značaju izložbe za dva naroda govorili su direktor mađarskog Nacionalnog muzeja Benedek Varga i mađarski ministar ljudskih resursa Mikloš Kasler. „ Današnja izložba je od nezaobilazne važnosti, u svom žanru nema premca, a nastala je kako bi pokazala kakav je bio odnos mađarskog i hrvatskog naroda”, istaknuo je ministar Kasler. Poručio je da zajedničku budućnost možemo graditi samo kada rasvijetlimo zajedničku prošlost, a ova iznimna izložba je važan kamen međaš u tom procesu.

Svečano otvorenje izložbe svojim nastupom su uveličali oratorijski zbor crkve sv. Marka „Cantores sancti Marci” iz Zagreba i ansambl iz Budimpešte Musica Historica. Uz visoke uzvanike izložbu su razgledali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Svi zainteresirani izložbu u Galeriji Klovićevi dvori mogu razgledati do 22. studenoga, a nakon toga će biti postavljena u mađarskom Nacionalnom muzeju u Budimpešti.

https://www.facebook.com/ZgMagazin/posts/2869415939824524

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni