Izložba apstraktnih fotografija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Izložba apstraktnih fotografija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

(Foto: Maja Strgar Kurečić  / Ustupio:  TMNT)

U Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« petak, 9. rujna u 19 sati će biti otvorena izložba apstraktnih fotografija Krajolici bijega autorice Maje Strgar Kurečić.

Izložba se sastoji od 40 originalnih fotografija velikog formata koje pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije. Riječ je o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika, istovremeno vrlo osobnog i moćnog. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda, fokusiranog na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike.

Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti i apstraktni krajolik.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2022., nakon čega seli u Koprivnicu, a ulaz je besplatan.

Realizirana je u suradnji četiriju hrvatskih muzeja: Muzeja grada Koprivnice (nositelja programa), Gradskog muzeja Varaždin, Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Gradskog muzeja Virovitica.

O autorici:

Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. Diplomirala je 1996. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala s temom iz područja digitalne fotografije. Članica je Fotografske sekcije Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Fotografijom (reklamnom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. te izlaže na više od 60 selektiranih skupnih i 16 samostalnih izložbi fotografija. Svoje radove izlagala je diljem svijeta. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje fotografiju.

Serija Krajolici bijega / Escape Landscapes osvojila je brojne prestižne svjetske nagrade, od kojih su najvažnije: prvo mjesto za seriju na ND Photography Awards (2019.), prvo mjesto i titula Abstract Photographer of the Year na Minimalist Photography Awards (2019.), prvo mjesto na 12th Julia Margaret Cameron Award (2018.) (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni