Izložba “Abeceda novca”

Izložba “Abeceda novca”

»Abeceda novca« funkcionira kao velika igra. Djeca dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca

Svjetskim danom štednje obilježava se spomen na 31. listopada 1924. kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova s ciljem pronalaska izlaza iz krize kao posljedice Prvog svjetskog rata. Dan štednje je ujedno prilika za posjet Tehničkom muzeju gdje se održava interaktivna izložba Abeceda novca. Izložba je namijenjena djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Stoga je zanimljiva i svim generacijama posjetitelja. Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima…

Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina…. I još mnogo toga.

Novac je sveprisutna tema u svijetu odraslih. Djeca obično dolaze u doticaj s novcem u ranoj dobi kada ga dobiju na dar od članova obitelji ili kao džeparac. S obzirom na sveprisutnost novca, bitno je djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu.

Abeceda novca funkcionira kao velika igra. Djeca dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi, djeca imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi novac zaradili, mogu ga trošiti ​​na usluge i robu te uštedjeti.

Na opipljiv i aktivan način djeca upoznavaju funkciju i ulogu novca u našem društvu. Multimedijalni kviz na postajama pruža djeci priliku da testiraju novostečeno znanje i da zarade novac »intelektualnim radom«. Primjena interaktivnih postaja omogućuje ciljano i samostalno učenje.

Školski kurikulumi u mnogim zemljama potiču djecu na stvaranje vlastitog mišljenja, donošenje odluka i kritičko razmišljanje. Takve životne sposobnosti (ne samo financijske) važne su podjednako za mlade i za odrasle i mogu se razvijati i u kontekstu ove izložbe.

Izložba Abeceda novca je interaktivna izložba nastala u suradnji Dječjeg muzeja ZOOM iz Beča i Dječjeg muzeja FRida & freD iz Graza.

Izložba je otvorena do 3. travnja 2016. Ulaznica za posjet Muzeju ujedno je ulaznica za izložbu tj. ulaznicom za izložbu može se razgledati i cijeli Muzej.

Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17 sati, subota i nedjelja: 9 – 13 sati.
(zg-magazin)