Izložba “Abeceda novca” i premijera “Bijelog jelena”

Izložba “Abeceda novca” i premijera “Bijelog jelena”

Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti

Vikend događanja u Zagrebu i okolici

ZAGREB

Petak, 20. 2.

17.30

Društvo hrvatskih književnika

Mala tribina s učenicima O. Š. Donja Stubica i Hrvojem Hitrecom koji će s djecom razgovarati o sebi, svojim knjigama, o književnosti općenito i svemu ostalom.

Voditelj Male tribine DHK Hrvoje Kovačević.

18.00

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Razgovor na temu Riječ i slika

Hrvatski P.E.N. poziva vas na razgovor koji se organizira povodom Međunarodnog dana materinskog jezika. Uvodno izlaganje održat će dr.sc. Zvonko Maković. Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, posvećen je pitanjima jezičnih prava, slobode izražavanja i prevođenja, no prije svega, odavanja počasti čudesnim mogućnostima izražavanja riječju.

bijeli-jelen19.00

Zagrebačko kazalište lutaka

Bijeli jelen – premijera

(Vladimir Nazor – Željka Udovičić Pleština)

Režija: Zoran Mužić

Bijeli jelen jedan je od klasika hrvatske književnosti za djecu. Priča je to koja problematizira odnos između prirode i društva, bajke i svakodnevnice, čarolije i stvarnosti, ali te teme predstavlja djeci na njima razumljiv, a opet poetičan i gotovo filozofski način. Slojevita priča o boravku djevojčice Anke u šumi Bijeloga Jelena i njezinome povratku među ljude bit će zanimljiva i odraslima. Djeca će uživati u živopisnim životinjskim likovima, ali jamačno i prihvatiti pouku o potrebi suživota ljudi i prirode koji nije temeljen na jednostranom iskorištavanju, nego razumijevanju.

Predstava je namijenjena djeci od treće godine naviše.

Više na: http://www.zkl.hr/

19.00

Kino Tuškanac

In memoriam Lauren Bacall

Privatni detektiv Harper (Harper, 1966., SAD)

redatelj Jack Smight

19.00

Kino Europa

Venecija u Zagrebu

Izbor talijanskih filmova s mostre 2014.

Hungry Hearts

redatelj Saverio Costanzo

Film snimljen prema romanu Marca Franzosa prati slučajan susret Amerikanca Judea i Talijanke Mine, njihovo zaljubljivanje, vjenčanje i zajednički život.

20.00

Gradska knjižnica

Književni petak, edicija Na tragu klasika. Nedavno objavljivanje stote knjige u ovoj biblioteci dobar je povod za razgovor o jednoj od trenutno najkvalitetnijih domaćih beletrističkih edicija koja je raznovrsnošću naslova i njihovom popularnošću stekla brojne čitatelje.

Gosti: Damjan Lalović, Irena Lukšić, Josip Pandurić

Urednik i voditelj: Tonči Valentić

kino_tuskanac21.00

Kino Tuškanac

In memoriam Lauren Bacall

Misery (1990. SAD)

redatelj Rob Reiner

21.00

Kino Europa

Venecija u Zagrebu

Izbor talijanskih filmova s mostre 2014.

Italy in a Day

redatelj Gabriele Salvatores

Italy in a Day predstavlja emotivan dnevnik Talijana i kolektivnu talijanskupsihodramu – skup emocija, misli i želja. Film je svojevrsna talijanskainačica projekta kojeg je inicirao Ridley Scott.

20. i 21. 2.

09.30 do 18.00

Sveučilišni računski centar (Srce), Josipa Marohnića 5

Konferencija Principi vlasti za 21. stoljeće

Partnerstvo za otvorenu vlast (POV) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i odgovornije vlasti. Upravo je ova konferencija prilika za raspravu o stanju stvari u području otvorenih podataka, rasprave s raznim dionicima o koracima u idućih šest mjeseci te prikupljanje mišljenja o tome koje baze podataka bi trebale biti na listi prioriteta za objavljivanje. Konferencija se održava na međunarodni Dan otvorenih podataka uz partnersku podršku Sveučilišnog računskog centra te na inicijativu i u suorganizaciji Programiraj za Hrvatsku. Programiraj za Hrvatsku je ekspertna skupina HrOpena koja udružuje građane, dizajnere, developere i mlade poduzetnike da grade potrebne stvari. Njihov cilj je povećati interaktivnost gradova, potaknuti bolji odaziv gradova i kreirati smislenu promjenu kroz tehnologiju te povećanje transparentnosti javne uprave u svrhu poboljšanja civilnog društva.

Tko sudjeluje? Developeri i developerke, koderi i koderice, hakeri i hakerice, dizajneri i dizajnerice, voditelji projekata, djelatnici tijela javne vlasti, ekonomisti, analitičari, inovatori, akademici, studenti, građanke i građani — svatko sa strašću da učini svoju zajednicu još boljom i otvorenijom.

Konferenciju uživo možete pratiti na poveznici: https://connect.srce.hr/codeacross.

Od 20. 2. do 13.3.

Centar kulture na Peščenici – Knap

Melankolija Ivana Mladenovića

Mladi kipar Ivan Mladenović predstavlja se svojom prvom izložbom koja se sastoji od grupne skulpture, čovjeka u pozi kontemplacije i njegova psa. Kao glavna referenca poslužio mu je glasoviti istoimeni Dürerov bakropis iz 1514. godine kojeg je reinterpretirao na svoj način i transponirao u medij drveta. Izloižba se otvara u 20. veljače u 19 sati.

Od 21. 2. 2015. do 10. 1. 2016.

Tehnički muzej: Izložba Abeceda novca

Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti. Izložba govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, o vrijednostima, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji, ulaganjima…

Kroz igru se uči kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina…. i još mnogo toga.

Novac je sveprisutna tema u svijetu odraslih. Djeca obično dolaze u doticaj s novcem u ranoj dobi kada ga dobiju na dar od članova obitelji ili kao džeparac. S obzirom na sveprisutnost novca, bitno je djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu.

Abeceda novca funkcionira kao velika igra. Djeca dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi, djeca imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi novac zaradili, mogu ga trošiti ​​na usluge i robu te uštedjeti.

Izložba Abeceda novca je interaktivna izložba nastala u suradnji Dječjeg muzeja ZOOM iz Beča i Dječjeg muzeja FRida & freD iz Graza.

Subota, 21. 2.

11.00

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića

Promocija slikovnice Palac sim palac Tam autorskog tima Silvija Šesto, Davor Šunk, Ana Šesto koja je zadobila nagradu Kiklop za 2014. godinu kao najbolja knjiga za djecu i mlade.

Na promociji će vas gostiti i ozbiljno zabavljati cijeli autorski tim, pa vi na kraju odlučujte hoćete li dignuti palac gore.

19.00

Kino Tuškanac

In memoriam Lauren Bacall

Misery (1990. SAD)

redatelj Rob Reiner

19.00

Kino Europa

Venecija u Zagrebu

Izbor talijanskih filmova s mostre 2014.

Žene koje su postale mit: Sophia pripovjeda o Loren (Donne nel mitto: Sophia racconta la Loren)

redatelj Marco Spagnoli

Dokumentarac Sophia pripovjeda o Loren otkriva mitološku auru koja prati najpopularniju talijansku filmsku zvijezdu svih vremena, Sophiju Loren.

21.00

Kino Tuškanac

In memoriam Lauren Bacall

Privatni detektiv Harper (Harper, 1966., SAD)

redatelj Jack Smight

21.00

Kino Europa

Venecija u Zagrebu

Izbor talijanskih filmova s mostre 2014.

Poseban dan (Una giornata particolare)

redatelj Ettore Scola

Nedavno restaurirani klasik talijanske kinematografije na Mostri je 2014.osvojio priznanje za najbolju restauraciju.

zagrebdox_logoOd 22. 2. do 1. 3.

Cineplexx Centar Kaptol

Zagrebdox, međunarodni festival dokumentarnog filma

Natjecateljski program festivala podijeljen je na međunarodnu i regionalnu konkurenciju. U natjecateljskom programu međunarodne konkurencije prikazuju se najbolji svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi snimljeni i producirani u posljednjih godinu dana s naglaskom na sve ono što je novo, hrabro, pomaknuto i neustrašivo u svijetu dokumentarnog filma. Program regionalne konkurencije čine filmovi iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Hrvatske, Italije, Madžarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije.

Nedjelja, 22. 2.

18.30

Metropolitan u Lisinskom

Petar Iljič Čajkovski, Jolanta

dirigent: Valerij Gergijev, redatelj: Mariusz Trelinski

Bela Bartok, Dvorac modrobradog

izvode: Nadja Michael, Mihail Petrenko i dr.

lisinski.jpg

IVANIĆ-GRAD

Subota, 21. 2.

“Večer uz pjesmu” – nastupi pjevačkih skupina

Organizator: KUD „Đuro Kundek“, Caginec

Društveni dom Caginec

JASTREBARSKO

Subota, 21. 2.

11.00

“Kraljevo novo ruho”, predstava za djecu

Kazališna družina “Ivana Brlić-Mažuranić“”

Centar za kulturu Jastrebarsko

SAMOBOR

Nedjelja, 22. 2.

19.00

Dječji svijet nedjeljom u 5 – predstava “Veliki i mali”

Velika dvorana POU Samobor

SVETA NEDELJA

maske_venecijaPetak, 20. 2.

19.00

“Ples pod maskama”

Obilježavanje fašnika u Društvenom domu Bestovje

Organizator: Zavičajno društvo „Zagorec“

Subota, 21. 2.

13.00

Obilježavanje obljetnice Seljačke bune i bitke kod Kerestinca

Organizator: Ogranak Matice hrvatske u Svetoj Nedelji

Dvorac Erdödy u Kerestincu

ZAPREŠIĆ

Subota, 21. 2.

19.00

Valentinovsko – fašničke huncutarije KUD-a Kupljenovo

Društveni dom Kupljenovo

(zg-magazin)