Izlaganje u povodu 28. godišnjice raketiranje Zagreba

Izlaganje u povodu 28. godišnjice raketiranje Zagreba

(Foto: Goran Pavelić Pipo / Izvor: Facebook, Muzej grada Zagreba)

U Memorijalnom centru raketiranja Zagreba, Petrićeva 4/I, u utorak, 2. svibnja s početkom u 12 sati bit će održano izlaganje Dva svibanjska dana u Zagrebu, kojim se obilježava 28. obljetnica raketnog napada na Zagreb, koje se dogodilo 2. i 3. svibnja 1995.

Izlaganje će održati Goran Pavelić Pipo, koji je fotografskim aparatom zabilježio je posljedice razaranja neposredno nakon raketiranja središta grada.

Na dan 2. svibnja 1995. godine i sljedećeg dana, 3. svibnja 1995., pobunjeni Srbi napali su raketnim sustavom Orkan središte grada Zagreba, kao odmazdu za provedenu vojno – redarstvenu operaciju Bljesak. Rakete s kazetnim streljivom (tzv. zvončićima) pogađale su civilne ciljeve, Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti, Dom za starije osobe „Centar“, srednju školu u Križanićevoj ulici i druge institucije.

Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995. otvoren je 2. svibnja 2013., na 18. obljetnicu raketiranja Zagreba, u spomen na sve poginule i ranjene tijekom napada na središte grada i civilno stanovništvo Zagreba.

U napadima su poginuli Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ana Mutevelić, Ivan Markulin i Luka Skračić, a ozlijeđeno je oko dvije stotine građana.

Radno vrijeme Memorijalnog centra je od 10 do 18 sati, ulaz na dan obljetnice je besplatan.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni