“Izgubljeni svijet” Jelene Uranić Zavrtnik

“Izgubljeni svijet” Jelene Uranić Zavrtnik

Mlada se pjesnikinja potvrđuje u trajanju i želji da neposredno i nadahnuto svojim stihovima utječe na naša razmišljanja i emocije

Zbirka pjesama Izgubljeni svijet autorice Jelene Uranić Zavrtnik izašla je u nakladi izdavača Redak iz Splita, a djelo obuhvaća 102 stranice na kojima se nalazi 68 pjesama, uz bilješku o pjesnikinji i recenzije pjesama.

Izgubljeni svijet podijeljen je u tri cjeline koje sadrže pjesme o ljubavi između djevojke i njezina mladića, zatim pjesme o ljubavi prema djetetu i pjesme o duhovnoj ljubavi i predanosti dužnosti. Pjesme su izraz autoričinih emocija i proživljenog. Kako kažu recenzentice, mlada se pjesnikinja potvrđuje u trajanju i želji da neposredno i nadahnuto svojim stihovima utječe na naša razmišljanja i emocije. Također, ovu pjesničku zbirku, koja je već treća u nizu, napisala je mlada žena, majka koja bilježi pjesme samo po svojoj intuiciji, iskustvu i mašti.

Unatoč poznatim izričajima iz tradicionalne poezije i svakodnevnog govora autorica piše slobodnim stihom koji je lijepo oblikovan i rafinirano odmjeren. U situaciji gubitka šireg čitateljstva poezije, koja se čita pretežito u pjesničkim krugovima, čini se da bi pjesništvo poput predočenog u zbirci moglo dosegnuti širi krug čitatelja, posebno čitateljica te na taj način i posredovati poeziju uopće.

Donosimo jednu pjesmu odabranu iz prve cjeline:

Izgubljeni svijet

možda je daleko od očiju
tih prozora što duboko u dušu vode
možda je daleko od usana
što tako nježno ljube
vode do slobode
možda je daleko od nježnih zagrljaja
što barem na tren kao da štite ovo tijelo od svih zala
stvarnosti grube
naša bajka
naša tajna ili san
nestvarno snen izgubljeni svijet
negdje daleko od nas
možda je i zapisano negdje u zvijezdama
taj naš čas
znaš
srce tamo stanuje i ono znade
da izgubljeno nije
ne anđele
kad će biti vrijeme za naš let
izgubljeni svijet će sam da se otkrije

Želite li iskusiti ili možda pronaći određene emocije i pretočene doživljaje koje je iskusila mlada pjesnikinja, možete to u ovakvim i još mnogim drugim Jeleninim stihovima.

Knjiga je dostupna na: http://www.webknjizara.hr/knjige/poezija/izgubljeni-svijet-jelena-uranic-zavrtnik

Jelena Uranić Zavrtnik objavila je svoju prvu zbirku pjesama „Pjesme“ 2007. godine, a druga zbirka pjesama „Beskonačna čežnja“ objavljena je 2009. godine, obje u nakladi Tiskare TIVA iz Varaždina.

Saša Zavrtnik 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni