Izdana prva prigodna hrvatska poštanska marka

Izdana prva prigodna hrvatska poštanska marka

Koliki je interes bio za kupnju prigodne poštanske marke koja simbolizira oslobođenje Hrvatske od jarma koji joj je nametnula Austro-Ugarska govori i tadašnji novinski napis prema kojem su se poštanski uredi u Zagrebu morali »o podne zatvoriti jer je navala postala po život pogibeljna«

Dogodilo se na današnji dan, 29. studenoga:

Prva hrvatska poštanska marka, prigodno izdanje u spomen na proglašenje neovisnosti Hrvatske o Austro-Ugarskoj, „29. listopad 1918.“, puštena je u optjecaj 29. studenoga 1918. godine. Idejno rješenje marke dali su akademski slikari Srećko Sabljak (crtež roba koji kida lance sužanjstva) i Rudolf Valić (okvir marke sa simbolima narodne ornamentike, grb Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, te tekstova: u gornjem dijelu kratice SHS između kojih je riječ HRVATSKA; 29. listopad 1918.; te u donjim kutovima nominalna vrijednost). Marke su u tehnici kamenotiska otisnute u Zemaljskoj tiskari Zagreb u arcima od 100 maraka.

Iako je tokom pripreme izdanja bilo prijepora oko nominala i naklade, marke su izdane u sljedećoj nakladi i vrijednostima: 10 filira, crvena – 30.000 primjeraka; 20 filira, ljubičasta – 30.000 primjeraka; 25 filira, modra – 25.000 primjeraka; 45 filira, sivozelena – 15.000 primjeraka.

Marke su distribuirane u 234 poštanska ureda diljem Hrvatske i Slavonije, bez Dalmacije. U gradu Zagrebu prodavane su u glavnoj pošti u Jurišićevoj ulici, u pošti na Glavnom željezničkom kolodvoru te na Gornjem gradu.

Prema novinskim napisima iz onog vremena te filatelističke literature vidljiv je izniman interes javnosti za ovo izdanje. Tako su tadašnje novine pisale:

„U Zagrebu se u osam sati u jutro počelo prodavati marke, a već u sedam sati u jutro stajale su na stotine ljudi pred glavnom i drugim poštama. Red se protezao od ulaza u poštu pa do današnje kavane Johann Franck na Trgu bana Josipa Jelačića 9. Na glavnoj pošti (Jurišićeva) bilo je otvoreno šest prozora, a u ostalima po tri šaltera koji su prodavali isključivo jubilarne marke. Marka od 45 filira bila je već u 10 sati rasprodana, te su sabirači koji su htjeli imati potpune serije plaćali za nju i do 10 kruna (22 puta više). O podne morali su se zatvoriti poštanski uredi jer je navala postala po život pogibeljna. Prodaja je nastavljena uz asistenciju Narodne straže i Akademske garde. U četiri sata poslije podne nisu se više ni na jednoj pošti mogle dobiti jubilarne marke.“

Obljetnica obilježena novom markom

Kako bi obilježila ovu obljetnicu, Hrvatska pošta je 6. rujna 2018. u opticaj pustila prigodne poštanske marke „Dan marke – 100. obljetnica prve hrvatske prigodne marke“ s motivom roba koji kida uze ropstva. Prigodne marke iz 2018. svojim koloritom, odgovarajućim nominalnim vrijednostima i (djelomično) motivom podsjećaju na jubilarno izdanje čija je svrha bila ostati uspomena na oslobođenje Hrvatske od jarma koji joj je nametnula Autro-Ugarska, jer je poštanska marka „glasnogovornica“ zemlje koja je izdaje. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni