“Izborom Milanovića Zagrepčani su pokazali da žele promjene”

“Izborom Milanovića Zagrepčani su pokazali da žele promjene”

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras je ustvrdio da dobri rezultati koje je u Zagrebu ostvario predsjednički kandidat Zoran Milanović pokazuju da građani nisu zadovoljni aktualnom Gradskom upravom i da žele promjene.

SDP-ovci su zahvalili svim Zagrepčanima koji su 5. siječnja izašli na predsjedničke izbore i u drugom krugu dali svoje povjerenje Milanoviću.

Maras je ustvrdio je kako su Milanovićevi izborni rezultati jedan veliki poticaj za hrvatsko društvo, pa tako i grad Zagreb, da krenu novim smjerom i udahne se jedan novi optimizam.

Naglasio je da postignuti zamah treba iskoristiti da se Zagreb napravi boljim mjestom za život, da se vrati odgovornost i dignitet u politiku, što je posebno važno u gradu Zagrebu. Upozorio je na netransparentnost i nisku razinu digniteta koja se posvećuje dužnosti gradonačelnika, što je vidljivo upravo na primjeru Zagreba. On predviđa da će na ulice izlaziti sve više građana nezadovoljnih postupcima gradonačelnika i radom Gradske uprave: “Vrlo brzo će se ove tisuće prosvjednika s Trga pretvoriti u desetine tisuća”.

Novinare je zanimalo kakva će biti suradnja novoizabranog predsjednika Republike Hrvatske i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

“Očekujem da svi u Republici Hrvatskoj – i premijer Plenković i gradonačelnik Bandić, kao dio vladajuće, trgovačke koalicije, koju imamo na razini Republike Hrvatske, surađuju na kvalitetan, a ne tvrd način. Nema potrebe za tim. U interesu Hrvatske očekujem punu suradnju gradskih i državnih vlasti sa novoizabranim predsjednikom“, istaknuo je j Maras.

Na upit treba li gradonačelnik Bandić biti pozvan na inauguraciju novog predsjednika Republike Hrvatske odgovorio je da se Bandić ne ponaša dostojno svojoj funkciji, ali da je on ipak gradonačelnik Zagreba i da to treba respektirati.

“Nekada osjećam sram kada mi gradonačelnik sjedi na optuženičkoj klupi, ali treba štititi institucije Grada, a gradonačelnik je institucija”, rekao je Maras.

Osvrnuo se i na gradske teme kao što je prijedlog lokalnog referenduma o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba (GUP), koji je upućen u skupštinsku proceduru. Riječ je o inicijativi Kubova gradskih zastupnika SDP-a, Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, Lijevog bloka te Kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Feredeljija, a podržale ju je 20 zastupnika iz oporbe.

„Ovu inicijativu je predložio i napisao SDP Grada Zagreba. Tu pokazujemo način na koji radimo. Zahvaljujem zastupniku Mateju Mišiću koji je napisao prijedlog. Očekujem od svih zastupnika u Gradskoj skupštini da podrže taj prijedlog zbog toga što ćemo omogućiti građanima Zagreba da pošalju jasnu poruku  žele li takav GUP. Znam da HDZ i gradonačelnik Bandić love u mutnom. Tako da ne očekujem da prihvate inicijativu. No ako su i među njihovim zastupnicima ljudi koji imaju imalo morala, očekujem da glasaju za taj prijedlog”, izjavio je Maras.

Komentirao je i nove cijene odvoza otpada: „Sramota je da imamo najneuredniju metropolu u cijeloj Europskoj uniji, grad nikada nije bio prljaviji, imamo problema sa odvajanjem i odvozom otpada, a istovremeno cijene odvoza otpada rastu gotovo za sto posto Moramo se tome maksimalno oduprijeti. Ukoliko to neće biti prije moguće oduprijet ćemo se na parlamentarnim, a nakon toga i na lokalnim izborima”, rekao je Maras.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni