GONG: Izbornu šutnju ponajviše kršili svećenici

GONG: Izbornu šutnju ponajviše kršili svećenici

Još neke od prijavljenih nepravilnosti su da članovi biračkog odbora nazivaju ljude koji nisu izašli na glasanje (Perušić), ignoriranje promatrača koji govore biračima kako da glasaju ili prate odaziv birača putem vlastitog popisa (Ivanić Grad, Sinj i Zagreb),  stranački članovi u odborima (većinom HDZ-a)

Nakon održanih predsjedničkih izbora GONG je sumirao primljene žalbe i prigovore. Vezano za dojave zbog organiziranog prijevoza birača do biračkih mjesta iz GONG-a pozivaju Državno izborno povjerenstvo da istraži slučajeve i sumnju o netransparentnom financiranju izbornih kampanja jer je HDZ najavio da će takva putovanja financirati, da bi se poslije ogradio od toga.

Građani su mogli prijaviti nepravilnosti anonimno putem telefona, elektroničke pošte ili društvenih mreža. Prigovori se odnose na rad biračkih odbora, posebno zbog odbijanja poziva teško pokretnih ili nepokretnih građana kojima je trebalo biti omogućeno glasanje u vlastitom domu.

Najviše žalbi stiglo je zbog pozivanja na glasanje za ili protiv konkretnih kandidata na samim biračkim mjestima, u javnim prostorima i putem privatnih komunikacijskih kanala, poput elektroničke pošte i telefonskih poziva i SMS-ova na privatne, ali i službene brojeve telefona. Posebno treba spomenuti svećenike koji su se javno zalagali za glasanje za Kolindu Grabar – Kitarović te pojedine načelnike općina.

Neadekvatno zatvorene glasačke kutije

Iznenađujući velik broj članova biračkih odbora ne zna što smije, a što ne smije činiti, upozorava GONG. Jedan od razloga su kratki rokovi za imenovanje članova koji se ne stignu pripremiti na vrijeme.

Još neke od prijavljenih nepravilnosti su da članovi biračkog odbora nazivaju ljude koji nisu izašli na glasanje (Perušić), ignoriranje promatrača koji govore biračima kako da glasaju ili prate odaziv birača putem vlastitog popisa (Ivanić Grad, Sinj i Zagreb),  stranački članovi u odborima, većinom HDZ-a, neadekvatno zatvorene i zapečaćene glasačke kutije, za ispunjavanje listića osigurane su samo grafitne olovke (Krk, Mlinovi kraj Dubrovnika). Uz to, treba ispitati i glasanje u Mostaru nakon zatvaranja birališta. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni