Izborni program Milana Bandića

Izborni program Milana Bandića

Bandić navodi da će osigurati višestruki sustav odvajanja otpada na mjestu nastanka i na drugim lokacijama. Realno ostvarivim u sljedeće četiri godine navodi 15 projekata – gradnja 10 domova za stare, završetak obnove pročelja, ulica i infrastrukture Gornjeg grada, Kongresnog centra, Obrtničkoga doma, nove Gradske knjižnice (na prostoru Paromlina), bazena na Sveticama, u Španskom, Sesvetskom Kraljevcu i Jelkovcu…

 Generaciji osnovnoškolaca 2013.-2017. obećava besplatne školske udžbenike

Na našem portalu u proteklom razdoblju priliku da predstave sebe i svoje viđenje razvoja Zagreba dobila je većina najizglednijih kandidata za gradonačelnika(cu) Zagreba.

Objavili smo intervjue u kojima su nam sugovornici bili:

Vladimir Ferdelji (HSLS-HSS-Zelena lista), Branko Vukšić (Hrvatski laburisti –stranka rada), Tatjana Holjevac (Zagrebačka nezavisna lista), Margareta Mađerić (HDZ- HSP AS- BUZ-ZS- ZDS,-HDS), Rajko Ostojić (SDP-HNS- HSU- ZS-Zeleni zajedno).

Aktualni gradonačelnik Milan Bandić (nezavisna lista) odlučio da se neće sučeljavati s protukandidatima te poručio da mu nije potrebno posebno predstavljanje s obzirom na njegov svakodnevni angažman, pa ćemo  u smislu informiranja našeg čitateljstva i birača ovdje prenijeti sažetak njegovog predizbornog programa.

Milan Bandić ima listu od čak 15 građevinsko-infrastrukturnih projekata koje planira završiti u idućem mandatu. Velik dio kampanje usmjerio je na legalizaciju bespravne gradnje i na sniženje njezine cijene. Na predstavljanju Bandićevog izbornog programa veći je naglasak bio stavljen na kandidate s njegove listu za Gradsku skupštinu, od koje više od polovice čine istaknute Zagrepčanke. O detaljima programa nije puno govorio, istaknuvši kako ga građani ionako „mogu naći na internetu“.

U svom programu istaknuo je dva prioritetna cilja: stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja radi poticanja zapošljavanja i osiguranje ugodnog životnog okruženja. U gospodarskom dijelu programa za sufinanciranje projekata, navodi se, koristit će se i fondovi EU, što dosad nije bio slučaj. Poticat će se osnivanje poduzetničkih zona i inkubatora, suradnja sa Sveučilištem. Pod posebno povoljnim uvjetima, samo uz naknadu štete, Bandić najavljuje da će znanstvenim novacima iznajmiti stanove u Sopnici-Jelkovec pod najpovoljnijim uvjetima. Obrtnicima će, obećava, pod posebnim uvjetima dati na korištenje gradske prostore i lokale u svim dijelovima grada. Na gradskim zemljištima osnivat će se poduzetničke zone.

Kad je riječ o socijalnom programu, generaciji osnovnoškolaca 2013.-2017. obećava besplatne udžbenike. Bandić navodi da će osigurati višestruki sustav odvajanja otpada na mjestu nastanka i na drugim lokacijama. Realno ostvarivim u sljedeće četiri godine navodi 15 projekata. Među njima su gradnja čak 10 domova za stare, završetak obnove pročelja, ulica i infrastrukture Gornjeg grada, Kongresnog centra, Obrtničkog doma, nove gradske knjižnice (na prostoru Paromlina), bazena na Sveticama, u Španskom, Sesvetskom Kraljevcu i Jelkovcu.

Popis projekata:

• završetak cjelovite obnove pročelja, ulica i infrastrukture Gornjega grada

• uređenje Trga – Parka dr. Franje Tuđmana sa spomenikom

• izgradnja 10 domova za starije sugrađane

• izgradnja centra Uriho (Dom osoba s invaliditetom na Kajzerici, proizvodni pogon Uriha i sportska dvorana)

• izgradnja Kongresnog  centra

• Izgradnja Obrtničkog doma

• izgradnja nove Gradske knjižnice (želja Milana Bandića je da to bude na prostoru Paromlina)

• izgradnja nove sljemenske žičare

• revitalizacija Zagrebačkog velesajma

• izgradnja bazena na Sveticama, u Španskom, Sesvetskom Kraljevcu i Jelkovcu

• rekonstrukcija novozagrebačkog rotora

• izgradnja Jarunskog mosta s autokampom

• stavljanje u funkciju Centra  za gospodarenje otpadom

• nastavak gradnje škola (12 novih škola i četiri samostalne sportske dvorane te nadograditi 16 škola) s ciljem približavanja standardu rada škola u jednoj smjeni

• izgradnja multimedijalnog  centra za potrebe Zagrebačke filharmonije, Kazališta „Komedija“ i HNK.

Kada je riječ o socijalnoj skrbi Bandić najavljuje da će raditi na uklanjanju slike bijede koje prate velike gradove. „U Zagrebu nema i neće biti gladnih i odbačenih ljudi bez krova nad glavom“, tvrdi. Sustavno će se raditi na osiguravanju pristupačnost svim građanima s teškoćama u kretanju. „Po rješavanju tih problema već smo poznati u Europi, a u naredne četiri godine nastavit ćemo uklanjati zapreke na javnim prostorima i u javnim objektima“, navodi se u programu.

 Ponovno novi GUP

bandic_graditelj„U suradnji s nadležnim ministarstvom nastojat ćemo ispraviti neka zakonska i podzakonska rješenja koja su urbanizam pretvorila u niz sitničavih rješenja koja zapravo pripadaju pravilniku o gradnji. Vjerujući u uspjeh takve suradnje, izradit ćemo novi prostorni plan Grada Zagreba i generalne urbanističke planove Zagreba i Sesveta“, najavljuje se u programu. U planu je sustavno obeštećivanje vlasnika zemljišta u gradu i otkupljivanje zemljišta namijenjenog parkovima i općenito zelenilu.

Bandić je uvjeren da će se Zagrebu po ulasku Hrvatske u Europsku uniju otvoriti mnoge nove i do sada nepoznate mogućnosti. Osim veće atraktivnosti Grada Zagreba za inozemne ulagače i višestruko veće mogućnosti korištenja sredstava proračuna EU-a,  članstvo Hrvatske u Europskoj uniji Zagrebu će, predviđa,  donijeti veću mogućnost umrežavanja s drugim metropolama EU-a te odgovarajući transfer znanja i iskustava, kao i povećan interes turista za dolazak u Zagreb.

Aktivnosti Gradske uprave Bandić će usmjeriti na poboljšanje uvjeta poslovanja i stvaranje preduvjeta za novo zapošljavanje, među kojima je izrada i provedbu akcijskog plana za uklanjanje prepreka poslovanju i olakšanju poslovanja na području Grada Zagreba, smanjenje troškova poslovanja snižavanjem komunalne naknade novoosnovanim tvrtkama temeljenim na znanju i tvrtkama koje otvaraju nova radna mjesta itd. (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni