Izbjeglice stigle u Hrvatsku, mnogi žele izbjeći registraciju na granici

Izbjeglice stigle u Hrvatsku, mnogi žele izbjeći registraciju na granici

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa

Nakon što je Mađarska jučer zatvorila granice, autobusi koji su posljednjih dana prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici Srbije i Mađarske preusmjereni su na Šid i granicu s Hrvatskom.

HRT javlja kako je nešto prije 6 sati ujutro stigao autobus s oko 60 izbjeglica na autobusni kolodvor u Šid, koji su zatim pješice krenuli put graničnog prijelaza.

No nešto prije samoga graničnog prijelaza Šid, 500-tinjak metara prije, skrenuli su na sporedni, kukuruzni put, očito želeći izbjeći granicu, odnosno izbjeći registraciju. Radi se o tome da se ne želi registrirati, da bi mogli zatražiti azil u drugim zemljama. No ne razmišljaju svi jednako, stigla je i manja skupina, od oko 15 izbjeglica, u policijsku postaju u Tovarniku.

Među grupom izbjeglica koje se kroz polja približavaju hrvatskoj granici ima nekoliko beba i jako puno male djece. Padaju s nogu od umora, gladni su i žedni no ne odustaju.

Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, artikle za osobnu higijenu i drugo. (zg-m)

Foto: Davor Lončarić/HRT

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni