Izazovno tržište nekretnina

Izazovno tržište nekretnina

Vlasnica Agencije za nekretnine Zagreb West Lana Mihaljinec Knežević je istaknula da je od 2019. u Zagrebu primjetan pad. U odnosu na prethodnu godinu radi se o smanjenju prometa za 18 posto

Udruženje poslovanja nekretninama HGK u srijedu je u zagrebačkom hotelu Westin organiziralo 33. Forum poslovanja nekretninama.

Na Forumu se oko 200 predstavnika agencija za nekretnine upoznalo s novostima u regulatornom okruženju i trendovima na tržištu nekretnina.

Ključni zaključci su da se unatoč porastu cijena nekretnina, u prosjeku za 6 posto, tržište suočava s brojnim izazovima. Ulazak u Schengen i eurozonu mogao bi imati dodatan pozitivan efekt na prodaju nekretnina. No situacija će prvenstveno ovisiti o globalnim gospodarskim kretanjima, a uskoro se očekuje rast kamata, pa samim time i korekcija cijena na tržištu.

„Tržište nekretnina je vrlo dinamično, ali i različito. U nekim dijelovima Hrvatske cijene nekretnina rastu, u nekima ne”, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović. Naglasio je da se nekretnine u pandemijsko vrijeme čine kao sigurna investicija pa potražnja raste, a potiču je i niske kamatne stope, odnosno strah od rasta inflacije.

Kupcima najinteresantnija novogradnja

Spomenuo je da je kupcima najinteresantnija novogradnja.

„Što se tiče rabljenih nekretnina, kupci su zainteresirani za one novijeg datuma. Da su građene negdje 1980-tih godina i da su protupotresne. Posebno ih zanimaju urbanizirana naselja koja imaju parkove i infrastrukturu”, kaže Ranilović te dodaje da se starije nekretnine vrlo teško prodaju.

Osvrnuo se i na poslovanje agencija za nekretninine u vrijeme COVID-19 pandemije napomenuvši kako agencije na moru posluju bolje nego one na kontinentu.

Vlasnica Agencije za nekretnine Zagreb West Lana Mihaljinec Knežević je istaknula da je od 2019. u Zagrebu primjetan pad. U odnosu na prethodnu godinu radi se o smanjenju prometa za 18 posto.

„Do toga je došlo jer su određene nekretnine bile previsoko procijenjene. Nekretnina koja nema realnu cijenu se teško prodaje”, navodi. Spomenula je da su trenutno novogradnje tražene, ali da su cijene vrlo visoke, jer ih je malo.

Naviše se traže dvosobni i trosobni stanovi

Najlakše uspijevaju prodati dvosobne ili trosobne stanove, a takva je situacija, govori Mihaljinec Knežević, u cijeloj Hrvatskoj.

Naglasila je da je porasla potražnja i za obiteljskim kućama, ali nedovoljno. No postižu 50 posto nižu cijenu nego stanovi i u Hrvatskoj nema dovoljno kuća prilagođenih za moderno stanovanje.

Vlasnik agencije Proagent iz Buzeta Vlatko Mrvoš izrazio je zadovoljstvo stanjem na tržištu nekretnina u Istri. Naglasio je da je velika potražnja za nekretninama na obalnom dijelu, ali i u unutrašnjosti Istre, gdje su i luksuzne vile s bazenima.

„Dosta je domaćih kupaca nekretnina, kao i stranaca. Osobito Nijemaca i Amerikanaca. Vile se prodaju od 2500 do 4000 eura po kvadratu, ovisno o kvaliteti i lokaciji”, rekao je Mrvoš.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni